Pizzaballa érsek a keresztények elleni támadásokról Izraelben: „Aggódunk, de nem félünk”

Kitekintő – 2023. március 30., csütörtök | 19:15

Pierbattista Pizzaballa, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus vezetője a Mária Rádiónak adott nyilatkozatot március 27-én a zsidó és iszlám szélsőségesek által a közelmúltban Jeruzsálemben és Názáretben – a ferences és szalézi katolikus intézmények ellen – elkövetett támadásokat követően.

„A Názáretből és Jeruzsálemből és általában a Szentföldről érkező hírek aggasztóak. Nem engedjük azonban, hogy néhány őrült bűnöző mondja meg, hogy mikor mit tegyünk. Aggódunk, de nem félünk.

Mi nagyobb dologgal rendelkezünk, mint ezeknek az embereknek a gyűlölete”

– mondta Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka.

„A szélsőségesek mind egyformák – kommentálta a pátriárka –, nem félünk, tudjuk, hogy nehéz idők jönnek, nem vagyunk felkészületlenek. Tudjuk, hogy az általános légkör meglehetősen negatív, és az erőszak eszkalálódása felé tartunk, de nem szabad félnünk. Sok nehézségen túljutottunk már, és ezeket a nehézségeket is le fogjuk győzni.”

„A Katolikus Egyház – emlékeztet Pizzaballa – láthatóan jelen van és erős az oktatás és a képzés területén, a legkiszolgáltatottabbak, például az idősek és a fogyatékkal élők gondozásában. Nagyon sok muszlim kedvezményezettje van ezeknek a szolgáltatásainknak. Nem minden muszlim fanatikus, ahogy a zsidók sem azok. Nekünk mint keresztény közösségnek

azon kell munkálkodnunk, együttműködve másokkal, hogy szolidáris közösségeket építsünk anélkül, hogy hagynánk, hogy néhány szélsőséges ránk ijesszen.”

Ugyanezen a véleményen van Rafic Nahra, Izrael pátriárkai helytartója is, aki szintén a Mária Rádióban emlékeztetett arra, hogy „az izraeli társadalom megosztott. Reméljük, hogy hamarosan vége lesz ennek a megosztottságnak. Az arab lakosság az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos problémákkal küzd. Mi, keresztények kevesen vagyunk ebben az országban, így állunk szemben a különféle vallások sok fundamentalista mozgalmával. Ez nehéz helyzetbe hoz minket, amint azt az elmúlt hónapokban és hetekben történt különböző események is tanúsítják. Kérjük Izrael kormányát, hogy lépjen közbe, segítse a mindenkivel békében élő keresztény közösséget. Nem félünk, haladunk előre, és arra kérjük népünket, hogy maradjon szilárd hitében.

Küldetésünk van itt: bátran tanúságot tenni Jézus evangéliumáról és segíteni a kiengesztelődést.

Mindenkivel beszélünk, és a ramadán idején közös esteket tartunk a muszlimokkal, hogy hangsúlyozzuk az együttélés iránti vágyunkat. Mindenki tegye meg a maga részét, hogy jól tudjunk együtt élni.”

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Názáretben március folyamán rálőttek a ferences szerzetesnővérek iskolájára és kolostorára, maszkos férfiak hatoltak be a szalézi nővérek rendházába. Másutt a szentmisét szakították félbe azzal a kéréssel, hogy olvassák a Koránt. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria