Popzenével evangelizál a szerzetesnővérek zenekara Latin-Amerikában

Kitekintő – 2016. február 18., csütörtök | 19:30

Különleges zenekar játszott február 17-én a Ferenc pápát fogadó sokaságnak a mexikói Ciudad Juárezben: a szerzetesnővérekből álló Siervas együttes.

Klipjük elsőre nem különbözik a megszokott zenei videóktól: fülbemászó zenét játszó zenészek magasan a város felett egy helikopter-leszállópályán – azonban maga a zenekar korántsem mindennapi. Akik a dinamikus, spanyol nyelvű számokat éneklik, akik a dobon, shakereken, akusztikus és elektronikus gitáron, billentyűs hangszereken, basszusgitáron és hegedűn játszanak – azok bizony apácák.


Képgaléria – klikk a képre!

A tizenkét nővérből álló Siervas (Szolgálók) együttes jól ismert a kontinensen; 30 ezer rajongó követi őket a Facebookon, és a Confía en Dios (Bízz Istenben) című számukat eddig több mint 300 ezren hallgatták meg. Köztük egy mexikói pap, aki meghívta a zenekart Ciudad Juárezbe február 17-re, Ferenc pápa látogatásának napjára – amit a nővérek boldogan el is fogadtak.

Az Isten Tervének Szolgálói Közösség, melyhez a zenekar tagjai tartoznak, tizenhat éve alakult. A perui nővérek nemcsak Ferenc pápa előtt játszottak, hanem mexikói turnéra indulnak, melynek során karitatív munkákba is besegítenek iskolákban és szegénykonyhákon.

Rengeteg támogatást kaptak 2014-es indulásuk óta, nemcsak lelkes önkéntesektől, hanem nagynevű zenei producerektől is, köztük a Grammy-díjra jelölt Francisco Muríastól és Joe Martlettől. Tavaly novemberben Limában adtak telt házas koncertet, majd latin-amerikai turnéra indultak; mexikói koncertjeikre is gyorsan elfogytak a jegyek.

Ahogy egy interjúban elmondták, Ferenc pápa hívását akarják követni: elmenni a perifériákra, a peremvidékekre, azokhoz, akik nem ismerik Istent – és ehhez a zene kiváló eszköz, amit az egyház mindig is használt.

A nővérek minden bevételüket jótékony célra fordítják: tavaly Angolában sikerült a koncertbevételekből elindítani a második közösségüket, 2016-ban pedig a perui Ayacuchóban, az ország egyik legszegényebb részén működő missziót kívánják támogatni.

A zenekar tagjai más-más kultúrából származnak: van köztük kínai, japán, Fülöp-szigeteki, ecuadori, chilei és argentin nővér. Egy nagy, közös küldetés köti össze őket: hogy a zene révén terjesszék a hitet, és az Istenben való bizalomra indítsák az embereket.

Forrás és fotó: Aleteia.org; RomeReports.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria