Több tízezren meneteltek az életért Pozsonyban

Kitekintő – 2019. szeptember 22., vasárnap | 21:08

Több tízezren vettek részt a Nemzeti menet az életért nevű megmozduláson szeptember 22-én, vasárnap Pozsonyban. A művi terhességmegszakítás ellen tiltakozó demonstrációt immáron harmadszor rendezték meg. A tüntetés főszervezője a Szlovák Püspöki Konferencia és a Kanet katolikus szervezet, de más, egyházi egyesületek is támogatták a megmozdulást.

A rendezvény szervezője, Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek megköszönte, hogy ilyen sokan tüntettek együtt. A menet Pozsony belvárosán keresztülhaladva a Szabadság térről indult, és ugyanoda érkezett meg. Az itt felállított színpadról beszéltek a tüntetés szónokai.

A szervezők szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze. A megmozdulás fő célja az volt, hogy a résztvevők kifejezzék: a meg nem született életnek erősebb törvényi védelmére van szükség. A tüntetés szervezői felszólították a köztársasági elnököt, Zuzana Čaputovát, a kormányt, a parlamenti képviselőket és a közintézményeket, hogy a fogantatás pillanatától védjék az emberi életet, és töröljék el azt a jogszabályt, amely a várandósság 12. hete előtt lehetővé teszi az indoklás nélküli művi terhességmegszakítást.

A szlovák abortuszszabályozás megengedő. A várandósság 12. hetéig bárki kérheti, hogy terhességét műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető a művi vetélés.

„Minden ember ember, mérettől függetlenül”; „Aki megöl egy meg nem született gyermeket, az a nemzet jövőjét öli meg” – írták transzparenseikre a tiltakozók, akik azt szeretnék elérni, hogy még nemi erőszakból származó terhesség vagy súlyos születési rendellenesség esetén se lehessen terhességet megszakítani.

A megmozdulás szervezői kifejezték: kiemelt védelem illeti meg a férfi és a nő házasságát. Egyben olyan jogszabályok elfogadását sürgetik, amelyek a szociális és gazdasági környezetet olyan irányba formálják, hogy a több gyermeket vállaló, felelősségteljes családokat segítsék.

Jelenleg a parlament előtt négy olyan törvényjavaslat is van, amely a művi terhességmegszakítás szabályozását szigorítaná. Ezeket az OĽaNO, a Sme rodina, a szélsőjobboldali ĽSNS képviselői és Richard Vašečka független honatya nyújtották be. A tüntetés szervezői az összes ilyen jogszabály-módosítási tervezetet támogatják.

Szlovákiában az elmúlt tíz évben évi tizenegyezerről hatezerre csökkent a terhességmegszakítások száma. A Focus közvélemény-kutató szeptemberi felmérése szerint a lakosság többsége, 55,5 százaléka nem támogatja az abortusz szabályainak szigorítását, míg 34,6 százalék igen.

Forrás és fotó: Új Szó.com, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria