Pro Progressio díjat kapott Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium tanára

Hazai – 2020. november 4., szerda | 11:28

Az idei BME-Pro Progressio díjakat október 28-án adták át. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pro Progressio Alapítványa immár tizenkettedik alkalommal díjazta a természettudományos, a műszaki, valamint az informatikaoktatásban kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat. A tizenkét díjazott között van Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium tanára is.

Dr. Mészáros Lukács a szentendrei Ferences Gimnázium biológia–földrajz szakos tanára, emellett tudományos kutató, és részt vesz az ELTE Őslénytani Tanszékének oktató munkájában is.

Gimnáziumi pedagógusi munkájának legjelentősebb szakterülete a diákkutatások vezetéséhez kapcsolódó tehetséggondozás. Létrehozta és vezeti az iskola Tudományos Diákkörét, amely neves tudományos intézetek munkájába kapcsolódva végez kutatásokat. A diákok eredményeikkel ösztöndíjakat nyernek el (pl. Oxfordi Egyetem neurobiológiai laboratóriuma), országos és nemzetközi pályázatos tanulmányi versenyeken érnek el kiváló eredményeket. Mészáros Lukács a kutatási projektek mellett a tehetséggondozás más területein – OKTV-re, emelt szintű érettségire való felkészítésben – is kiváló eredményeket ér el. Három, egymástól független irányba mutató kutatómunkájáért, kiváló pedagógiai tevékenységéért számos állami és akadémiai elismerésben részesült. 

*

Az elismeréseket Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke jelenlétében Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora és Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke adták át.

A most elismert pedagógusok azért dolgoznak, hogy az egyetemre kerülő tanulók a természettudományos, a műszaki és az informatikai alaptárgyakból gyorsabban és magasabb szintről indulhassanak a diplomához vezető úton – hangsúlyozta a díjátadó ünnepségen a BME rektora.

A kiválóság nem készen születik, hanem növekedik, és akkor növekedik igazán, ha van, aki gondozza, ápolja. Egyedül, csak önmagukra utalva a nagy tehetségek is könnyen elkallódnak. Megfelelő tanárok, mesterek és munkatársak mellett viszont azok a tehetségek is kiteljesednek, akik egyébként jobbára rejtve maradnak. Ilyen növekedés révén válnak a tehetség csírájából valódi kiválóságokká – fogalmazott köszöntőjében Freund Tamás, az MTA elnöke. Kiemelte, hogy bár a középiskolák világa nem az újszerű tudományos eredmények eléréséről szól, az ott dolgozó tanárok tehetnek a legtöbbet azért, hogy a tehetségek a felszínre törjenek és elinduljanak a kiválóság felé vezető úton. Mindehhez szükség van inspiráló közegre, megfelelő feladatokra, az ötletek, gondolatok versenyére.

A díjátadóról szóló tudósítás és a díjazottak névsora ITT olvasható.

*

A Műegyetem mellett működő Pro Progressio Alapítvány legfontosabb tevékenysége – a középiskolától kezdve a doktori képzésig – az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás. Kuratóriuma idén is olyan kiemelkedő eredményekkel rendelkező tanárokat részesített elismerésben, akiknek vannak nemzetközi és hazai versenyeken sikert elért tanítványaik, akiknek tanulói jelentős számban érettségiznek emelt szinten, akik hátrányos körülmények között oktatva végeznek példamutató oktató-nevelő munkát.

Az alapítvány az elmúlt tizenkét évben közel 130 középiskolai tanárt díjazott és részesített fejenként 500 ezer forintos díjban, illetve több mint száz középiskolának nyújtott nagyságrendileg 30 millió forintos támogatást, hozzájárulva természettudományi szakmai versenyek, bemutatók szervezéséhez, a műszaki pálya iránti érdeklődés növeléséhez.

Forrás: Proprogressio.hu 

Fotó: Proprogressio.hu; Paleo.elte.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria