Prokop Péter pap festőművész munkáiból nyílt kiállítás Stuttgartban

Kultúra – 2019. április 15., hétfő | 13:53

Prokop Péter születésének századik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a katolikus pap-festőművész munkáiból április 12-én a németországi Stuttgartban, a Balassi Intézet magyar kulturális központjában.

Hit nélkül a leggazdagabb és a legnagyobb jólétben élő társadalmaknak jövője is meg van pecsételve, erre is figyelmeztet Prokop Péter életműve – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a megnyitó előtt az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

A huszadik századi magyar szakrális művészet legnagyobb alakjai között számon tartott Prokop Péter munkásságát különleges időszakban, nagyhét idején mutatják be Stuttgartban – mutatott rá az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a kétezer éves keresztény kultúrkörben a hit alapja éppen ebben az egy hétben „sűrűsödik össze”.

Prokop Péter katolikus pap, festőművész és író volt. Az 1956-os forradalom leverése után elmenekült az országból. Rómában telepedett le, és 1999-ben tért vissza Magyarországra. A 2003-ban elhunyt művész mintegy kilencezer alkotást készített, amelyekkel nemcsak a múltra, hanem kora legújabb irányzataira építkezve igyekezte megjeleníteni mondanivalóját.

A tárlatot a Soltész Miklós vezette államtitkárság, a Balassi Intézet, a stuttgarti főkonzulátus, a helyi magyar katolikus közösség és az alkotó életművét ápoló római magyar katolikus közösség összefogásával rendezték meg.

Az Egy alkotó szerelem (Eine schöpferische Liebe) című kiállítás – amelynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – május 11-ig látogatható a Balassi Intézet – Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban.

Forrás: MTI

Fotó: orokvaros.network.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria