Prokopp Mária tartott előadást a Szent László-estek negyedik alkalmán Győrben

Kultúra – 2017. szeptember 28., csütörtök | 10:40

A „Szent László-estek” címmel indult programsorozat negyedik alkalmán, szeptember 21-én Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár tartott előadást a magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól a győri Múzeumházban.

A közönség a program keretében meghallgathatta Domenico Scarlatti és Benedetto Marcello egy-egy művét Maróti Gábor egyházzenei igazgató és Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete hallgatójának előadásában.

Prokopp Mária felhívta a figyelmet arra, fontos, hogy tisztában legyünk történelmi, művészettörténeti értékeinkkel és azzal, hogy mit is jelent a magyar szentek léte Európa kultúrájában. A művészettörténész rávilágított arra, miért van Dél-Itáliában, az egykori Nápolyi Királyság területén annyi magyar szenttel kapcsolatos emlék. Bemutatta az Árpád-ház és a Nápolyi Királyság középkori dinasztikus és politikai-kulturális kapcsolatait, különös tekintettel V. István magyar király lánya, Mária királyné szerepére a magyar kultúra dél-itáliai jelenlétében.

Mária II. Anjou Károly nápolyi király feleségeként felvirágoztatta a királyság kulturális-művészeti életét. Ennek a termékeny időszaknak az emléke az Altomontéban őrzött Szent Lászlót ábrázoló táblakép, mely Simone Martini műve, valamint a nápolyi Santa Maria Donnaregina Vecchia-templom is, amely Mária királyné adományából épült fel.


Simone Martini Szent Lászlót ábrázoló táblaképe
az altomontei múzeumban (1325–1330 között)

Az előadó más magyar vonatkozású művészeti alkotásokat is bemutatott, például Simone Martini freskóit, melyek az assisi Szent Ferenc-bazilika Szent Márton-kápolnájában láthatók. A sienai festő Árpád-házi Szent Erzsébetet és Szent Klárát ábrázoló kettős portréján Erzsébet alakjában Mária királyné ismerhető fel.

A művészettörténész Mária királyné szellemi-lelki örökségére is kitért: a királyné leszármazottja, Anjou-Durazzo László nápolyi király védőszentje, Szent László életéről freskóciklust készíttetett a nápolyi Santa Maria dell’Incoronata templomban.

Prokopp Mária előadásában nemcsak művészettörténeti és kultúrtörténeti ismereteket osztott meg a közönséggel, hanem a kulturális örökségeken, valamint a legendákon keresztül ráirányította a figyelmet a magyar identitás és az emberi létezés alapvető kérdéseire is.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Nagy Lajos; Altomonte.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria