Püspöki szentmisével emlékeztek a kilencven éve elhunyt Bogner Mária Margitra Érden

Hazai – 2023. május 16., kedd | 18:24

Tiszteletreméltó Bogner Mária Margit vizitációs nővér halálának 90. évfordulóján, május 13-án zarándokok és szerzetesnővérek jelenlétében Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be szentmisét Hajdu Ferenc általános helynökkel, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és Mojzer György plébánossal együtt az érd-óvárosi Szent Mihály-templomban.

A szentmise után a templomkertben a szerzetesnővér sírjánál imádkoztak Bogner Mária Margit mielőbbi boldoggá avatásáért. A szentmisén részt vettek az egyházmegye területén működő szerzetesnővérek, valamint a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium tanárainak, diákjainak és cserkészeinek képviselői.

Sokan érkeztek a határon túlról is Bogner Mária Margit tisztelői közül azért, hogy hálát adjanak égi segítségéért és kérjék közbenjárását elsősorban gyógyulásért, szabadulásért. „Örömmel hallom, amikor arról számolnak be az emberek, hogy különböző bajaikban, betegségeikben, gondjaikban Mária Margit segítségét kérték, fohászkodtak hozzá és Isten meghallgatta ezt az imát. Hisszük, hogy boldoggá avatása hamarosan megtörténik. Sokan készülünk erre az örömteli eseményre az egyházmegyében. Jó érzés, hogy a nővér közbenjárására számíthatunk; arra, hogy rajta keresztül az Égbe küldött imáink célba érkeznek” – hangzott el a főpásztor beszédében.

A megyéspüspök felidézte az apáca rövid, de szentség hírében eltöltött életútját, fiatalon bekövetkezett halálát; úgy költözött el a földi életből, mint Isten szerzetese, a vizitációs rend leánya. „Miért így kellett elmennie? – tesszük fel a kérdést. Meg kell tanulnunk Bogner Mária Margittól, hogy a miértre egyetlen válasz van, hogy az egész életünket odaadjuk az Istennek. Hogy abban az élethelyzetben, amelyben vagyunk, Istennek szentelt életet élünk. Elfogadjuk utunkat, nem zúgolódva, keseregve, panaszkodva, hanem rábízzuk az Úrra. Ha megengedte, hogy az életünk másképp alakuljon, mint elképzeltük, legyen úgy, ahogy Isten akarja. Ha elfogadjuk ezt, akkor életünk kiteljesedik és boldogok leszünk, közel kerülünk Istenhez. Ha nem fogadjuk el, összetörünk, hiszen a keresztet nehéz elviselni. Ám ha Istenben megnyugodva hordozzuk a terheket, akkor könnyebben haladhatunk az utunkon, s végül célba érünk” – mondta a Spányi Antal.

Beszéde végén a püspök arra biztatott: tanuljuk meg Mária Margittól odaadni életünket az Istennek. Szemléljük az ő életét, érett hitét, és kezdjük el mi is ezt az utat járni. Adjunk hálát Istennek azért, amiben vagyunk, fogadjuk el, amit kaptunk. Dicsérjük és szolgáljuk az Urat, legyen életünk célja, hogy Isten tenyerében éljünk és az Ő szeretetéről tanúskodjunk. Kérjük Bogner Mária Margit nővért, ne csak földi gondjaikban, bajainkban imádkozzon értünk, hanem azért is, hogy tudjuk Isten akaratát megélni a világban, és így közeledjünk napról napra a mennyei haza felé.

A szentmise után a hívek a megyéspüspök és a papság vezetésével Bogner Mária Margit sírjához vonultak, ahol mihamarabbi boldoggá avatásáért fohászkodtak, illetve kérték a szent életű nővér további égi közbenjárását.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria