Püspöki szentmisével ünnepelte újratelepítésének jubileumát Berkenye

Hazai – 2018. október 19., péntek | 18:43

Idén ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját a Nógrád megyei Berkenye község. A jubileum alkalmából Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét október 14-én a helyi Szent Kereszt felmagasztalása-templomban.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A török időkben elnéptelenedett településre Althann Mihály Frigyes bíboros, váci püspök telepített be német családokat. Az ezzel kapcsolatos szerződést éppen 300 éve, 1718. október 13-án írták alá.

A jubileumi szentmisén Beer Miklós megyéspüspökkel koncelebrált Győry-Fáy Csaba plébános, helyettes esperes és Varga András salgótarjáni plébános, esperes. Jelen volt Pálos Frigyes őrkanonok, prépost, Schmidt Józsefné, Berkenye polgármestere, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, a környék polgármesterei, a német kisebbségi önkormányzat képviselői, bajorországi, csehországi és erdélyi vendégek, valamint a község és a szomszéd települések hívei.

A megyéspüspök bevezetőjében az Úristentől kapott bölcsességre hívta fel a jelenlévők figyelmét, amelynek köszönhetően az ember megtanult jót tenni. Beer Miklós méltatta a háromszáz évvel ezelőtt a faluba érkezett telepesek hitét, majd Szent Márton és Nepumuki Szent János közbenjárását kérte a közösségért. Ezt követően megáldotta a felújított oltárt.

A főpásztor szentbeszédében az ősök magukkal hozott értékeiről, szokásairól, hagyományairól, reményeiről, de legfőképpen a hitükről beszélt. „Azért ünnepeljük a templomban, az Úristennek hálát adva ezt a 300. évfordulót, mert őseitek a Jóistenbe vetett hitüket magukkal hozták, generációkon keresztül átadták nektek, és ti megőriztétek azt.”

Beer Miklós a napi olvasmányra visszatekintve a salamoni bölcsességről elmélkedett: „Salamon nem gazdagságot, nem vagyont, hanem okosságot, bölcsességet kért, így megérthette azt, hogy a legnagyobb dolog, amit az életben tehetünk, az, hogy jók vagyunk egymáshoz. A mai napon azért adunk hálát, hogy ezt a csodálatos települést felépítették elődeitek. Mennyi munka, áldozat, lemondás van az elmúlt években, évszázadokban megépített falutokban, templomotokban, a gyönyörű lépcsőben. Az életben az a feladatunk, hogy figyelmünk szüntelenül a jótettekre irányuljon, azért élünk ebben a földi világban, hogy lehetőségeinkkel, adományainkkal, talentumainkkal gazdagítsuk az Úristen világát, amit nekünk ide készített” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

A szentmise után Pálos Frigyes köszöntötte az ünneplőket történeti áttekintést nyújtó beszédében, melyben szólt Althann Mihály Frigyes bíboros-püspök személyéről, haladó és előrelátó gondolkodásáról, valamint méltatta a berkenyeiek hagyománytiszteletét és kitartását. A szertartás végén Beer Miklós megyéspüspök megáldotta a templom új lépcsőjét és a Szent Márton-szobrot.


A szentmise után Schmidt Józsefné polgármester köszöntötte a jelenlévőket, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a munkálatokban, a jubileumi ünnepség megszervezésében bármilyen formában részt vettek. A rendezvény jubileumi berkenyefák elültetésével zárult.


Az évforduló alkalomából a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény Az Althannok öröksége címmel vendégkiállítást szervezett, amelyet ezúttal Berkenyén is bemutatnak. A tárlat néhány hétig lesz látható Berkenyén.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria