Raffaello ihlette kerámiatálakból nyílt kiállítás Castel Gandolfóban

Kultúra – 2019. október 21., hétfő | 14:07

Raffaello Sanzióra, az itáliai reneszánsz művészet egyik óriására a festő halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Sanzio-évvel emlékeznek jövőre. A Vatikáni Múzeumban október 9-én nyílt tárlat a jubileumhoz kapcsolódva: olyan kerámiákat lehet látni a pápák nyári rezidenciáján, Castel Gandolfóban, melyek rajzai Raffaello hatására születtek.

A 2020-as emlékév jegyében létrejött kiállításon 34 színes kerámia látható, amelyek a 16. században készültek. Ezek az alkotások először a római Collegium Romanum Kircherianum múzeumába kerültek, majd a 18. században a kiváló műértő és műgyűjtő Gaspare Carpegna bíboros kollekciójában bukkantak föl. Források bizonyítják, hogy 1743-ban a Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidencián már kiállították ezeket a Raffaello ihlette kerámiatálakat.

A gyűjteményt végül 1756-ban XIV. Benedek pápa szerezte meg, de XIII. Leó pápa a 19. század végi viharos évtizedekben eladta. 1999-ben ismét a Vatikáni Múzeum tulajdonába került, majd az utóbbi évek gondos restaurálása után újra a nagyközönség elé kerül, tisztelegve a szellemi szerző, az 500 éve elhunyt Raffaello Sanzio géniusza előtt.

Raffaello Sanzio 1483-ban született Urbinóban, és Rómában halt meg 1520. április 6-án.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria