Remekmívű ereklyetartóval gazdagodott a Budavári Palota Szent István-terme

Kultúra – 2021. december 10., péntek | 9:50

Bachruch Károly ötvösmester 1896-os remekműve, az úgynevezett kalocsai Szent István-herma is megtekinthető a Budavári Palota Szent István-termének kiállításán december 8-tól jövő év május végéig.

Augusztus 20. óta a nagyközönség számára is látogatható a Budavári Palotának a Nemzeti Hauszmann Program keretében elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája, a Szent István-terem – emlékeztet a Várkapitányság által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény.

Mint felidézik, a helyiség az előző századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el.

A gazdagon díszített helyiség a második világháborúban teljesen megsemmisült, de a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkották újra a legapróbb részletekig.

A Szent István-teremhez egy kiállításon keresztül vezet az út a Budavári Palota déli összekötő szárnyának első emeletén. A tárlaton augusztusban kiállították egyebek mellett Szent István 1635-ben Rómában készült nagy hermáját is, amely megalkotása óta első ízben volt látható Budapesten. Talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza és építésze, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A zágrábi székesegyház kincstárából kölcsönzött, felbecsülhetetlen értékű barokk ereklyetartót hétfőig csodálhatták meg a látogatók – áll a közleményben.

Helyére egy igazi magyar remekmű érkezett a millennium korából: Bachruch Károly ötvösmester Szent István-hermája, amelyet a kalocsai Szent István-hermaként tartanak számon. Eredetileg valóban tartalmazott ereklyét, ma már azonban nem található benne. Az alkotást az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon mutatták be először a nagyközönség számára, mostantól május végéig tekinthető meg a Szent István-teremhez tartozó kiállításon.

Az ereklyetartó testét aranyozott koronázási palást fedi, ezüstlemezekből készült fejrészét a Szent Korona másolata díszíti. A koronát ékesítő drágaköveket és igazgyöngyöket az eredeti koronán találhatók alapján választották ki, így több kisebb zafírt, számos igazgyöngyöt, rubint, egy ametisztet és egy topázt használtak fel. A szobrot 48 kilogramm ezüstből és 2 kilogramm aranyból készítette az ötvösmester.

A Szent István-terem már a megnyitásától kezdve telt házzal fogadja a látogatókat, így novemberben már a 35 000. látogatót köszöntötték. A külföldi vendégek száma is folyamatosan növekszik, arányuk novemberben meghaladta az összes látogató tíz százalékát – közölte a Várkapitányság.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala/Várkapitányság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria