Rendhagyó tanévkezdés a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban

Hazai – 2020. szeptember 17., csütörtök | 18:04

„Bevonótáborral”, tréningekkel, ikon- és közösségiház-szenteléssel kezdődött az idei tanév a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban.

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumba idén több mint negyven fiatal adta be jelentkezését. A felvételi eljárás már a kezdetek óta három lépcsőben zajlik nyaranta. A jelentkezési dokumentumok beérkezését követően háromnapos „bevonótábort” szerveznek a jelentkezőknek, ahol pszichológusok közreműködésével igyekeznek csapattá formálni őket, miközben tehetségazonosítást is végeznek. A tábor felvételi elbeszélgetéssel zárul.

Az idei bevonótábor Aggteleken zajlott. A program lebonyolításába az alumni hallgatók is bekapcsolódtak. A munkatársak végül harmincegy hallgatót választottak ki, akik tanulmányaik idején a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium lakói lehetnek.

A szakkollégisták többsége már szeptember első hetében beköltözött. Az intézményben rendkívüli házirendet és  egészségügyi előírásokat fogadtak el a járványveszély idejére. Az őszi félévre vonatkozó tanulmányi programot azonban úgy tervezték meg, hogy szinte teljes egészében online is lebonyolítható legyen.

Az első közös program szeptember 1-jén a „Kedd esti beszélgetések” elnevezésű esemény volt, mely a spirituális modul heti rendszerességű alkalma. A hét második felében két és fél napos roma ifjúsági mobilizációs tréningen vehettek részt a fiatalok, melynek végén mindenki elkészítette saját közösségfejlesztési tervét. A tréninget az Akropolisz Szabadtéri Színház szabadtéri előadása zárta.

Szeptember 11-én munkaerőpiaci tréninggel folytatódott a tanulmányi program, szeptember 15-én pedig a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepéhez kapcsolódóan ikon és közösségi ház szentelésével egybekötött tanévnyitó vecsernyét tartott a kollégisták számára Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Juhász Géza első helynök.

A főpásztor arról beszélt a fiataloknak, hogy Isten csak annyi terhet tesz ránk, amennyit el bírunk viselni. Éppen ezért a jelenlegi helyzetben is úgy kell megélnünk mindennapjainkat, úgy szükséges cselekednünk, hogy tudjuk, megszentelt világban élünk. Krisztus kitárt karjaiban pedig mind szeretetteljes közösségre lelhetünk. Ezért a közösségért felelősséggel tartozunk. E felelősségvállaláshoz a diákotthon és a szakkollégium minden körülményt és feltételt biztosít.

A szertartás végén Orosz Atanáz megszentelte Boldog Romzsa Tódor ikonját és a közösségi házat. Az egykor kollégiumi kápolnaként szebb időket látott kis faház sokáig raktárként szolgált. A szakkollégisták és a munkatársak azonban jobb sorsot szántak az öreg és megrongálódott épületnek, így a Miskolci Egyházmegye és a Belügyminisztérium támogatásával felújított, modern és barátságos közösségi házzá alakították. A szentelést követően a fiatalok azonnal birtokba vették a házat, éjszakába nyúlóan játszottak és beszélgettek.

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium e tanévre szóló jelmondatát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve választotta: „Kérlek, add, hogy ezeket méltóan vegyem magamhoz bűneim bocsánatára s az örök életre! Ámen!”

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria