Rockopera Máriáról a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban – a viharkárosultak javára

Kultúra – 2019. július 22., hétfő | 14:45

Július 17-én az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban megrendezett jótékonysági koncerten a Mária evangéliuma című rockoperát adták elő.

A Magyar családok a viharkárosultakért adománygyűjtő akció keretében Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi művét, a Mária evangéliuma című rockoperát adta elő Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, Aradi Imre, Kőrösi András, valamint a Rotunda Énekegyüttes és a Pannonia Sacra vegyeskar.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, a Bánffy Szalon, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Magyar Piac Szövetkezet, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány és a Nívót Produkció – csatlakozva a Magyar Református Szeretetszolgálat országos felhívásához – Magyar családok a viharkárosultakért címmel jótékonysági adománygyűjtési akciót szervezett, mely július 7. és szeptember 30. között tart a magyarországi árvíz- és viharkárosultak megsegítésére közéleti személyiségek, művészek, tudósok, sportolók és politikusok közreműködésével.

Az Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa, Horváth Zoltán elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy a templom helyet adhat egy ilyen koncertnek, amelynek az a célja, hogy ki tudjuk fejezni, szeretnénk segíteni olyan bajba jutott embereken, családokon, akiknek a természeti csapások miatt ment tönkre a házuk, otthonuk. Saját anyagi forrásaikból pedig ezt Szabolcsban nem tudják helyrehozni; ezt a célt szolgálja ez az adománygyűjtés. Ez nem csupán egy hangverseny, hiszen ebben a darabban imádság is elhangzik, nem is egyszer.”

A terézvárosi önkormányzat nevében Hegyi András képviselő köszöntötte a templomot megtöltő közönséget, s elmondta, hogy a kerület önkormányzata kiemelt figyelmet fordít az elesettekre és rászorulókra, s ez az alkalom is bizonyítja, mennyire fontos az összefogás.

Tolcsvay László, a rockopera szerzője az előadás előtt arról beszélt, hogy ő már Terézvárosban, illetve a Teréz-templomban „törzsvendégnek” számít, hiszen a Mária evangéliumát háromszor, a Magyar misét kétszer adták itt elő, s számára ez nagy boldogság.

A Mária evangéliumának bemutatója 1991-ben volt a Madách Színházban; azóta Európa számtalan városában előadták, s különösen a szláv nyelvű országokban aratott nagy sikert.

A jótékonysági akcióhoz csatlakozva a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége OTP-nél vezetett 11704007-20208516-os számú számlájára lehet utalni pénzadományokat, a közlemény rovatban feltüntetve: viharkárosultak.

Forrás és fotó: Terézváros.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria