Róma polgármestere bemutatta Ferenc pápának a 2025-ös jubileumi szentévre vonatkozó terveket

Ferenc pápa – 2023. január 16., hétfő | 20:54

Január 12-én Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Roberto Gualtierit, Róma polgármesterét, aki egyben a 2025-ös szentév rendkívüli biztosa. A városvezető bemutatta a Szentatyának a jubileumi évre vonatkozó tervet és az olasz kormány rendeletét a tervezett munkálatokról, amelyek célja, hogy a fővárost modernebbé, fenntarthatóbbá, befogadóvá tegyék a zarándokok számára.

Róma városa megkezdte a 2025-ös jubileumi évre való felkészülést. Január 12-én, csütörtökön délelőtt az olasz tanács elnökségének multifunkcionális termében Alfredo Mantovano, az elnökség helyettes államtitkára a főváros polgármesterével, a szentév rendkívüli biztosával, Roberto Gualtierivel együtt ismertette a minisztertanács elnökének rendeletét, amely jóváhagyja és elindítja az alapvető és haladéktalan munkákat, amelyek szükségesek a zarándokok és turisták minél magasabb színvonalú fogadásához.

Ferenc pápa a tervek ismertetésére összehívott tájékoztató előtt fogadta Róma polgármesterét. A körülbelül egyórás találkozó „szép és megható” volt – mondta Roberto Gualtieri újságírók kérdéseire válaszolva. „Magánkihallgatás volt, amelyen sok mindenről szót ejtettünk, és jó alkalom volt arra, hogy a jubileumról is beszéljünk” – ismertette a polgármester. Hozzátette: említette Ferenc pápának a minisztertanács elnöke rendeletének bemutatását, amire a Szentatyával való találkozás után került sor.

„Megtiszteltetés, hogy megoszthatom vele a 2025-ös jubileum alkalmából elvégzendő munkálatok tervét. Róma viszonozza püspöke szeretetét, és köszönetet mond neki a béke és a legsérülékenyebbek iránti fáradhatatlan elkötelezettségéért” – írta az esemény kapcsán Twitter-üzenetében Róma polgármestere.

A pápa nagyon szereti Rómát, emlékeztetett rá, hogy ez egy egyedülálló város a világon” – nyilatkozta Gualtieri a találkozóról; hozzátéve, hogy a Szentatyával folytatott beszélgetés során érintették a béke, a szociálpolitika és a környezeti kihívások témáit is. „Ez a jubileum a reményt helyezi a középpontba, ahogyan Ferenc pápa mondta – hangsúlyozta Róma polgármestere. – A program számos témát érintő megbeszélések és a Szentszékkel folytatott párbeszéd eredménye. Nagy felelősség hárul ránk, és egyben lehetőségünk van olyan beavatkozásokat végrehajtani, amelyek összhangban állnak azzal a szellemiséggel, amelyet a pápa kívánt adni az eseménynek.”

Róma polgármestere kiemelte: a szentév spirituális jelentősége kétszeres felelősséget jelent a város vezetői számára, mind a zarándokokkal, mind a várossal szemben, hogy modernebbé, befogadóbbá és fenntarthatóbbá tegyék azt.

A 2025-ös jubileumi évre 87 előkészítő projekt végrehajtását irányozták elő, több mint egymilliárd euró értékben – köztük átépítést és fejlesztést célzó, akadálymentesítéssel és a mobilitással kapcsolatos, a befogadást és a programokon való részvételt segítő, valamint a környezettel és a területtel foglalkozó projektekkel. Minden munkálathoz negyedéves ütemterveket dolgoztak ki. A cél a Rómába utazó több tízmillió zarándok méltó színvonalú befogadása, ugyanakkor a város elérhetőbbé, fenntarthatóbbá és befogadóbbá tétele, összhangban a remény, az egyetemes testvériség és bizalom témájával, amelyet Ferenc pápa a jubileum középpontjába kívánt helyezni – tájékoztatott közleményében Roberto Gualtieri szentévi rendkívüli biztos. – Ha egy projekt terén késések mutatkoznak, akkor a biztosi jogkört gyakorolva fogják megfontolni, milyen kompenzációs intézkedésekre van szükség.

Alfredo Mantovano helyettes államtitkár a terv bemutatásakor kiemelte: a jubileum a hit eseménye, amely több évszázados hagyományhoz kapcsolódik. A jubileumi zarándoklat jelentőségét hangsúlyozta. Európa a zarándokutak mentén alakult ki – mondta a Via Francigena és a Camino de Santiago zarándokutakra utalva, amelyek a hiten túl a békére szólítanak fel.

A 2025-ös szentév előkészítését szolgáló tervek ismertetésekor elhangzott: az egész fővárosra kiterjedő munkálatok között szerepel a Lateráni Szent János-székesegyház előtti tér és a Termini pályaudvar előtti tér, a Piazza dei Cinquecento átépítése; a mobilitási infrastruktúrák korszerűsítése; a főúthálózat rendkívüli karbantartása; a kulturális és városi örökség, valamint a nagy történelmi-építészeti értékű komplexumok helyreállítása; a történelmi jelentőségű helyek, épületek, régészeti útvonalak bővítése; parkok, történelmi kertek, villák és szökőkutak felújítása; a kulturális szolgáltatások digitalizálása. A közterületek átalakítását illetően a Vatikán térségét érintő különféle beavatkozások között szerepel többek között a Vatikáni Rádió épülete előtti tér, a Piazza Pia aluljárójának megépítése, a Szent Péter-bazilika közelében lévő metróállomásokhoz vezető gyalogos utak átépítése; az Apostoli Palotához vezető Porta Angelica út mentén lévő városfal helyreállítása. A vendéglátásra vonatkozó projektek között szerepel egy ifjúsági szálló építése; egy fogyatékkal élők számára működtetett központ, egy hajléktalanokat befogadó központ, ivóvizet adagoló pontok és nyilvános illemhelyek korszerűsítése. A tervezet – a jubileumi helyszínek újjáépítését, a város barátságosabbá tételét, a nagyobb rendezvények lebonyolítását célzó beavatkozások mellett – a központtól távolabb fekvő, illetve a zarándoklatokkal legközvetlenebbül érintett területekre is fejlesztéseket ír elő.

Mindezekkel a munkálatokkal azt is szeretnék megmutatni a világnak, hogy Róma és Olaszország hogyan teszi magáévá a remény és a befogadás jubileumi üzenetét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria