Sako káld pátriárka: A pápa 350 ezer dollárt adományozott az iraki szegényeknek

Ferenc pápa – 2021. március 31., szerda | 19:55

Ferenc pápa március eleji iraki apostoli útján – amellett, hogy lelki vigasszal és az újjászületés reményével ajándékozta meg az irakiakat – jelentős, 350 ezer dolláros pénzügyi segélyt is adott az országnak, hogy a konfliktusok, a gazdasági válság és a világjárvány következményeitől leginkább sújtott családokat támogassák.

Ez abból a levélből derült ki, amelyet Louis Raphaël Sako bíboros küldött a Szentatyának, hogy köszönetét fejezze ki iraki látogatásáért, a helyi püspöki konferencia nevében is.

Az adomány valós és kézzelfogható jele kíván lenni a pápa egész iraki nép iránt tanúsított szeretetének – számolt be Sako pátriárka a Fides hírügynökségnek. A teljes összegből 250 ezer dollárral gazdálkodhat a bagdadi patriarkátus, 50 ezer dollárt juttattak el a moszuli káld érsekségnek és ugyancsak 50 ezer dollárt a szír katolikus érsekségnek, amelynek területén Karakos is fekszik – tette hozzá az iraki bíboros.

A pápai adományt el is kezdték felhasználni: több mint 12 ezer élelmiszercsomagot osztottak szét az országban, ebből ezret-ezret kapott Nedzsef, Bászra, Kirkuk és Zahó városa, hogy a leginkább rászoruló családoknak juttassák el, „keresztény, muszlim és mindenféle más, Irakban jelen lévő vallású családoknak”. Mindegyik élelmiszercsomagra rá van nyomtatva a pápai út logója és a „Ferenc pápa ajándéka” felirat.

A Ferenc pápának küldött levélben Sako pátriárka elárulja, hogy szívesen elutazott volna Rómába megköszönni a pápának történelmi apostoli látogatását Irakban, de a koronavírus-világjárvány megakadályozza ebben. A Szentatyának eljuttatott és a káld patriarkátus hivatalos csatornáin is közzétett szövegben Louis Raphaël Sako nem győzi hangsúlyozni, hogy a pápai látogatás megérintette az irakiak szívét, keresztényekét, muszlimokét és a lakosság többi részének szívét egyaránt. „Ön elvetette annak a tudatosságnak a magját, hogy mennyire fontos tisztelni és elfogadni a sokszínűséget, úgy viselkedni mint testvérek, akik különböznek, de arra vannak hivatva, hogy szeressék egymást, és olyan körülményeket alakítsanak ki, amelyek között minden ember méltóságban, szabadságban,  egyenlő jogokkal és kötelességekkel élhet” – áll a levélben. „Reméljük, hogy ez az irányvonal, ahogy a bagdadi beszédében nevezte, inspirálni fogja a világ vezetőinek szándékait is” – írta az iraki bíboros. A pátriárka emlékeztet, hogy a pápának az irakiakkal együtt és az irakiakért mondott imái és a Szentatya mondata: „Irak mindig velem, a szívemben marad”, mély nyomot hagytak, amely kitörölhetetlen az ott élők emlékezetéből.

A káld egyház vezetője azt is hozzátette, hogy a pápa útja a keresztények egyik nagy álmát váltotta valóra, és erős támogatást adott, hogy szülőföldjükön maradjanak, párbeszédet folytassanak másokkal, reméljenek és a bizalmat építsék. „Végtelenül hálásak vagyunk azért a mondatáért, hogy »élő és erős Egyház vagytok«, ez megerősített minket, hogy reméljünk és lelkesedéssel folytassuk utunkat.”

A pátriárka a levél zárásaként hangsúlyozza, hogy különösen hálásak a pápának azért a 350 ezer dolláros összegért, amelyet a szegények javára adományozott. „Örömmel fáradozunk azon, hogy segítsük őket az Ön nevében, tekintet nélkül vallásra, fajra vagy bármi másra.”

Fordította: Agonás Szonja

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria