Sevcsuk érsek a kijevi székesegyház alatti óvóhelyről az imáinkat kéri

Kitekintő – 2022. február 25., péntek | 9:51

Rettegés uralkodik Kijevben, az emberek a föld alatti menedékhelyeken húzzák meg magukat a február 24-én éjjel kezdődött bombázás elől. Szvjatoszlav Sevcsuk görögkatolikus érsek a kijevi Feltámadás székesegyház alagsorában talált menedéket sokakkal együtt – tájékoztatott Andrij Szoleckij érseki titkár, aki Firenzében részt vesz a Földközi-tenger térségének békéjéről szóló püspöki tanácskozáson.

A titkár közleményben tájékoztatott arról, hogy az érsek a népe mellett áll, és imádságainkat kéri, hogy Ukrajna meneküljön meg az igazságtalan agressziótól.

Imádkozzunk Ukrajnáért! Szükségünk van a szolidaritásotokra és a támogatásotokra!” – írja.

Mielőtt elvonult a menedékhelyre, az érsek tájékoztatta a helyzetről a SIR-t, az Olasz Püspöki Konferencia hírügynökségét: „Ma éjjel az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát. Az orosz kormány sajnos a háború mellett döntött. Kora reggel hallottuk a bombázás, a robbanások hangjait Kijevben. Már több tucat halott van. Az ukrán hadsereg nem teszi le a fegyvert, megvédi az országunkat. Természetesen sokan pánikba estek, de mindent megteszünk, hogy a lakosság megőrizze tisztánlátását és szervezettségét.”

Sevcsuk érsek megerősítette, hogy az ukrán egyház nem hagyja el népét. Megnyitják a templomokat és egyházi intézményeket mindazok előtt, akiknek ezekben a napokban segítségre, támaszra van szükségük.

„Egyházunk mindig a nép mellett marad – jelentette ki. – Már nyolc éve tapasztaljuk a háborút Kelet-Ukrajnában. Igyekszünk jól megszervezni a humanitárius segítséget, vészhelyzet esetén az emberek rendelkezésére bocsátjuk templomainkat és a rendelkezésünkre álló épületeket, hogy minden életet megmentsünk. Emlékezzünk rá, hogy a templomaink tábori kórházakká változtak már a méltóság forradalma (a 2014-es forradalom – a szerk.) idején is.”

Az érsek így folytatja: „Továbbra is azt kérjük a nemzetközi közösségtől, hogy egységben legyen velünk, higgyen Ukrajnában, amely ma a békét védelmezi Európában saját gyermekei vére árán. Minden erőfeszítésnek nagy jelentősége van.”

„Ma reggel ismét felhívást intéztem az ukrán néphez, arra kértem, hogy segítsék egymást, legyenek szolidárisak, védjék meg hazánkat. Mi olyan nép vagyunk, amely a békét szereti, nem akarunk senkivel sem háborúzni, nem tartunk igényt más országok területeire, de egészen a végsőkig készek leszünk megvédeni közös házunkat, a mi kedves ukrán földünket” – tette hozzá.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir; Avvenire

Fotó: Agensir/Ansa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria