Sevcsuk ukrán érsek: „Természet adta jogunk és állampolgári kötelességünk megvédeni a hazánkat”

Kitekintő – 2022. február 24., csütörtök | 11:35

Február 22-én Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérsek üzenetben fordult az ukrán néphez és minden jóakaratú emberhez.

„Az ukrán állampolgárok személyes felelősségének és szent kötelességének tartjuk ma, hogy megvédjük szülőföldünket, emlékezetünket és reményünket, az Istentől kapott létezésünkhöz való jogunkat. Természet adta jogunk és állampolgári kötelességünk megvédeni a hazánkat” – fogalmazott Szvjatoszlav Sevcsuk, az ukrán görögkatolikus egyház vezetője üzenetében, amelynek címzettjei „az ukrán nép gyermekei Ukrajnában és a megszállt területeken, és minden jóakaratú ember”.

A kijevi nagyérsek szerint „Az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságok függetlenségének és szuverenitásának elismerése az Oroszországi Föderáció elnöke részéről kihívást és veszélyt jelent az egész nemzetközi közösségre és a nemzetközi jogra, amelynek köszönhetően a nemzetek és az államaik ma együtt tudnak élni és közösen cselekedni. Súlyos károkat okozott ez az államok közötti kapcsolatok rendszerében, amely kapcsolatok létrejöttének célja a béke és egy igazságos társadalom, a jogállam, a felelős kormányzás, az emberi lény, annak élete és természetes jogainak biztosítása. Ma az egész emberiséget fenyegeti a veszély, hogy az erősebb joga érvényesül mindenki felett, figyelmen kívül hagyva a törvény erejét. Döntésével az Oroszországi Föderáció hatóságai egyoldalúan eltávolodtak attól a hosszú békefolyamattól, amelynek biztosítania kellene Ukrajna átmenetileg elfoglalt, az orosz haderő agresszióját elszenvedett területein az emberhez méltó élet feltételeinek visszaállítását”.

Üzenetében Sevcsuk érsek emlékeztet arra, hogy az ukrán nép elleni háború 2014-ben kezdődött, és „mély sebeket ejtett sok honfitársunk életén: több ezer halott, sebesült, magára maradt ember a leltár. Az Oroszországi Föderáció elnökének gesztusa lerombolta annak a hosszú folyamatnak az alapjait, amelynek célja Ukrajna békéjének helyreállítása, megteremtette az előfeltételeit az államunk elleni fegyveres erőszak egy újabb hullámának és megnyitotta a kaput egy nagyszabású, az ukrán nép elleni katonai hadművelet előtt”.

A felsorolt okok miatt véli úgy az érsek, hogy a haza védelme jog, a béke megvédése pedig felelősség. „Most elérkezett a pillanat, hogy egyesítsük erőinket annak érdekében, hogy megvédjük függetlenségünket, az ukrán állam területi integritását és szuverenitását. Az egész emberiség kötelessége és felelőssége ma azon munkálkodni, hogy megelőzze a háborút és megvédje az igazságos békét.” Hozzáteszi: „Meg vagyunk győződve arról, hogy a világ nem tud előrehaladni és választ találni korunk kihívásaira úgy, hogy az erőt és az erőszakot választja, elhanyagolva az egyetemes értékeket és az evangéliumi igazságot. Kérünk minden jóakaratú embert, hogy ne fordítsa el tekintetét az ukrán nép szenvedéséről, amelyet az orosz katonai agresszió okoz. Olyan nép vagyunk, amely a békét szereti. És ezért képesek vagyunk megvédeni a békét, hűségesen harcolni érte. Ma imádságban fordulunk a világegyetem Teremtőjéhez, azzal a különleges kéréssel, hogy adjon bölcsességet azoknak, akiknek hatalmukban áll a társadalom számára döntéseket meghozni, akiknek a kezében van az emberiség sorsa. Kérjük a mennyei Atyát, hogy segítsen visszaállítani az igazságos békét az ukrán földön.” Az imádságban azok felé is fordul az érsek, akik ezekben az órákban Ukrajnát védik és akik „az önfeláldozó szeretet és népünk őszinte szolgálatának példái”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Vatican News; Famigliacristiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria