Sík Sándor-napokat rendeztek Innsbruckban

Külhoni – 2019. október 17., csütörtök | 17:58

A közelmúltbeli németországi, bécsi és londoni eseményekhez hasonlóan ugyancsak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálatának 1 Plusz 1 Misszió programja keretében szervezték meg a Sík Sándor-napokat október 12–13-án az ausztriai Innsbruckban.

A pap költő születésének 130. évfordulója tiszteletére rendezett esemény az innsbrucki római katolikus magyar egyházközség és a 79. Számú Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat közreműködésével valósult meg, Wachsmuth Tünde, a magyar egyházközség világi elnöke és Schenk Angyalka cserkészparancsnok kezdeményezésére (Innsbruckban jelenleg nincs magyar lelkész).

Október 12-én a gyermekeket, október 13-án pedig a felnőtteket várták irodalmi műsorral az Innsbruck Saggen városrészében található Miasszonyunk-plébánia ifjúsági házában, valamint a Magyar Ház dísztermében.

A közönséget Sebestyén István ének- és mesemondó előadóművész, a Népművészet Mestere, valamint Gyuris Petra, a Dévai Nagy Kamilla nevéhez fűződő Krónikás Zenede tizenhét éves növendéke örvendeztette meg mesékkel, énekekkel és imákkal.

Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója lelkipásztori szolgálataival, e sorok írója, Varga Gabriella, a Sík Sándor-emlékfélév szervezője pedig nyereményeket (Magyarországgal és Budapesttel kapcsolatos kirakókat és kártyajátékot) is ígérő kvízjátékkal járult hozzá a programokhoz.

A cserkészeknek tartott szombat délutáni előadás elején ismertették Sík Sándor piarista szerzetes, költő, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a magyar cserkészmozgalom egyik alapítója életét és munkásságát. Így aztán nem volt nehéz dolguk a gyerekeknek, mikor csoportosan kellett válaszokat adniuk a 130 éve született pap költővel kapcsolatos kérdésekre. Kiderült az is, hogy négy cserkészcsapat (a budapesti piarista, a szombathelyi, a tardoskeddi és a genfi), valamint egy cserkészpark (a fillmore-i) viseli Sík Sándor nevét. 

Az októberi rendkívüli missziós hónap alkalmából Vencser László kitért arra is, mennyire fontos a küldetés felismerése és teljesítése, amint azt Sík Sándor és az innsbrucki cserkészek példáján is láthatjuk.

A vasárnapi szentmisén, amelynek olvasmányai a hálaadás fontosságára irányították a figyelmet, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója hálát adott Istennek Sík Sándorért, az innsbrucki magyar közösségért és az 1 Plusz 1 Misszió programért is.

A szentmisét irodalmi műsor követte, melyen Sebestyén István népi imádságokat mondott és énekelt, Gyuris Petra pedig előadta többek között Sík Sándor Isten lánca című megzenésített versét is. A pap költő Te Deum című költeményét a közönség bevonásával mondták el a jelenlévők.


Szöveg: Varga Gabriella

Fotó: Varga Bernadett, Innsbruck

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria