Skóciai Szent Margit ünnepe a Margitmajorban

Hazai – 2019. november 22., péntek | 15:07

A Margitmajornak nevezett Skóciai Szent Margit Gondozóotthon lakói és munkatársai kápolnabúcsút és díjátadót tartottak a vásárosdombói intézményben november 16-án, a névadó szent liturgikus emléknapján.

Aki tehette, hamar helyet foglalt a vásárosdombói (Baranya megye) gondozóotthon kápolnájában, melyben – bár nem nagyszabású ünnepekre méretezték – jól elfértek a kerekesszékükben ülő idős emberek, valamint rokonaik, az intézményben dolgozó szociális munkások és ápolók.

Az ünnepi szentmisét Nyúl Viktor pasztorális helynök mutatta be. Az otthon munkatársain és lakóin kívül jelen volt Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Bodor Kornél sásdi plébános és Rosner Zsolt magyarszéki plébános is.

Az intézmény védőszentjének élete, valamint Ferenc pápa tanítása állt a szentbeszéd középpontjában. „Skóciai Szent Margit földi élete során arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát, Magyarországot, és Skóciában mint új hazájában éljen tovább, illetve itt végezzen fontos feladatokat – mondta homíliájában a szónok. – Margit férje, III. Malcolm durva modorát szelíd jellemével finomította, miközben jelentős hitéleti munkásságot végzett, melyhez az imádságból merített erőt.

Szent Margit élete példa számunkra is. Mert bár a jelenlévők közül sokaknak fizikailag el kellett hagyniuk az otthonukat, nem szabad elfelejteniük, hogy a szívükben megtarthatják azt, illetve itt, a gondozóotthonban új hazára, családra találhatnak, és megtapasztalhatják azt is, hogy a keresztény ember sosincs egyedül.”

Szentbeszédében a pasztorális helynök – a Szentatya tanítására utalva – kiemelte: „Ferenc pápa három dolgot kér tőlünk, azoktól, akik idős, beteg emberekkel találkoznak: először is álljunk meg mellettük, fogjuk meg a kezüket, és ezzel fejezzük ki a szeretetünket; másodszor hallgassuk meg őket, harmadszor imádkozzunk értük. Akik pedig ritkábban kerülnek kapcsolatba aggastyánkorú társainkkal, törekedjenek arra, hogy találjanak alkalmat az idősekkel való találkozásra, és tanuljanak tőlük.”

A közelmúltban korszerűsítették a vásárosdombói gondozóotthon hangosítását, így a társalgóhelyiségekben és kórtermekben is lehet hallani a kápolnában elhangzottakat. E fejlesztés révén Skóciai Szent Margit ünnepén a nehezen közlekedő lakók nem csupán a szentmisén „vehettek részt”, hanem azon a díjátadón is, melyben fontos szerepük volt.

A Skóciai Szent Margit Gondozóotthon hagyományaihoz híven a bentlakók és az ott dolgozók 2011 óta évről évre  titkos szavazással döntenek arról, hogy kik részesüljenek „Az év gondozója” díjban.

Idén Schäffer Zsuzsanna, az intézmény igazgatója Nyúl Viktor atyát kérte fel a kitüntetések átadására, melyeket Furák Tiborné, Szabó Anikó és Erős Szilveszter vehettek át. Elismerő oklevelet kapott Kasza Hajnalka és Takó Szilvia.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vermes Nikolett

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria