Spányi Antal püspök megáldotta a Csákváron eltemetett szerzetesnővérek sírjait

Hazai – 2020. november 6., péntek | 20:58

A csákvári temetőben külön parcellába temették azt a 237 nővért, akik az egykori vincés zárdában – 1950-től, a szerzetesrendek feloszlatása után a Katolikus Szeretetszolgálat otthonában – éltek, dolgoztak. Pirityi Hajnal, a csákvári otthon intézményvezetője kérésére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök november 3-án megáldotta a nővérek felújított sírjait, és imádkozott az elhunyt apácákért.

A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Esterházy Miklós Móricz kérésére érkeztek Csákvárra. 1883-ban kezdték meg itt munkájukat, óvodát, elemi leányiskolát, valamint kórházat működtettek, szegényeket gondoztak, és népkonyhát is üzemeltettek. Hatvanhat évi szolgálatuk után, 1950-ben a rendet feloszlatták, a zárda szociális otthonná alakult.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ekkor alapította meg a Katolikus Szeretetszolgálatot, hogy gondoskodjon a szerzetesrendek feloszlatása miatt ellátás nélkül maradt idős, beteg szerzetesekről és apácákról. Csákváron is sok idős szerzetesnővért szállásoltak el.

Rájuk emlékezve a Páli Szent Vince Otthon dolgozói és a csákváriak feltérképezték a régi sírok helyét is, és a megújítást követően minden, a területen nyugvó apácának emléktáblát állítottak.

A csákvári temetőben tartott megemlékezésen méltatták a nővérek krisztusi szeretettel gyakorolt szolgálatát. A szemtanúk tanúsága szerint a nővérek nemcsak szeretettel, hanem nagy türelemmel, elfogadással, odaadóan és szakértelemmel végezték szolgálatukat a helyi emberekért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Pesti Tamás/FEOL

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria