Sport mindenkinek – Nemzetközi konferenciát tartottak Rómában

Kitekintő – 2022. október 7., péntek | 10:26

A Vatikánban rendezték meg szeptember 29–30-án, a Kultúra Pápai Tanácsa és a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma szervezésében a Sport mindenkinek konferenciát, mely a sportot elsősorban az összefogás, a hozzáférhetőség és személyre szabottság megközelítésében vizsgálta.

A nemzetközi találkozóra negyven országból mintegy százötven részvevő érkezett, egyházi szervezetek, nemzeti vagy nemzetközi sportszervezetek, illetve sportkezdeményezések és -alapítványokat képviseletében. Az eseményen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is képviseltette magát.

A kétnapos tanácskozáson egyháziak, sportvezetők, sportolók és különböző módon a sporthoz kötődő szervezetek vezetői és képviselői tartottak előadásokat és beszámolókat a konferencia alcímeként jelzett összefogás, a sporthoz való egyenlő hozzáférés és a hátrányos helyzetűek számára a személyre szabottság biztosíthatósága témakörében.

A legnagyobb érdeklődéssel várt előadást Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke tartotta, aki beszédét megelőzően részt vett a konferencia résztvevői számára a Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén.

Az olimpiai mozgalom vezetője hangsúlyozta, hogy a sport globálisan közös nyelve óriási segítséget nyújthat abban, hogy a világot mindannyiunk számára jobbá tegyük. Felidézte az újkori olimpiai mozgalom megalapítja, Coubertin báró által választott, egy domonkos rendi barátjától származó, hármas olimpiai jelszót – gyorsabban, magasabbra, erősebben –, amelyhez korunkban negyedikként hangsúlyosan és kihagyhatatlanul a közösen szót is hozzá kell tenni, hiszen mai világunkban csak együtt, senki nem kizárva lehet eredményesen építeni az emberek és népek közötti kapcsolatot a sport által is.

A béke és a szolidaritás – melyek érvényesülésére olyan sokan vágynak a súlyos problémákkal és békétlenséggel, háborúval terhelt világban – eléréséhez a sport olyan eszköz és lehetőség, amellyel hathatósan kell élni. A sport nem vallás – emelte ki Thomas Bach –, hiszen nem ad választ az élet végső kérdéseire, de orvosság lehet a világ sok bajára és elősegíti a személy lelki és testi fejlődését. Ez előbbi kijelentéssel arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy sokak számára ténylegesen valláspótlékká vált a sport, helytelen viszonyulással ehhez a kétségtelenül óriási hatással rendelkező tevékenységhez akár aktív vagy passzív szereplőként. Spiritualitás nélkül a sport öncélúvá válik, fontos, hogy az egész embert és a közösséget szolgálja – tette hozzá a NOB elnöke.

A konferencia során két alkalommal kisebb csoportokban, műhelymunkaszerűen zajlottak megbeszélések, melyek keretében konkrét tevékenységre vonatkozó javaslatokat, terveket és építő kritikákat fogalmaztak meg a szervezők, melyek közvetlenül szolgálhatják a gyakorlatot.

A konferencia csúcspontja a Ferenc pápával való találkozása volt. A Szentatya szeptember 30-án, pénteken délután a szinódusi aulában fogadta a nemzetközi sportkonferencia résztvevőit.

Beszédében a pápa a csapatszellemre, a sport béketeremtő erejére és játékos lelkületére hívta fel a figyelmet.  A Szentatya arra biztatta a sportolókat, hogy tegyék a sportot mindenki otthonává, nyitottá és barátságossá, és őrizzék meg annak családias hangulatát. Ebben a küldetésükben a pápa az Egyház nevében közel áll hozzájuk, és erre adja apostoli áldását.

A beszédet követően Ferenc pápa egyenként üdvözölte a konferencia résztvevőit, néhány szót váltva mindenkivel, ami már önmagában is jelentős sportteljesítmény.

A magyar küldött azon jelzésére, hogy a következő évben várjuk magyarországi látogatását, rögtön magyar nyelvre váltva reagált a Szentatya. Isten éltesse! – mondta a pápa.

A konferencia közös nyilatkozat kiadásával ért véget, mely változásra hív az érett társadalmi felelősségvállalás érdekében annak a hatalmas erőnek a felhasználásával, amely a sportban rejlik.

Szöveg: Fodor Artur

Fotó: Vatican News; Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria