Szakmai fejlődés és lelki feltöltődés – A Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársainak tanulmányútja

Kishírek – 2024. május 9., csütörtök | 13:38

A Pécsi Egyházmegyei Karitász elkötelezett abban, hogy folyamatosan fejlődjön és elmélyítse kapcsolatait más egyházmegyei karitászszervezetekkel. Ennek jegyében munkatársaik négynapos tanulmányúton vettek részt április 23–26. között, melyről Klausz Henrietta szakmai vezető írt beszámolót. Személyes írását szerkesztve közöljük.

Az út első napján Pécsről Vácra utaztunk, hogy megismerjük a Váci Egyházmegyei Karitász működését. A délután folyamán szakmai beszélgetésen vettünk részt, ahol a szervezet tevékenységét és struktúráját ismerhettük meg. Megtekintettük a helyi Váci Egyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Központját is, ahol a szenvedélybetegség problémájában érintetteket, hozzátartozóikat, családtagjaikat várják szeretettel. A látogatás során nem csupán saját munkafolyamatainkat gazdagíthattuk tapasztalatokkal, de segítséget is nyújthattunk egymásnak a hatékonyabb programok megvalósítása érdekében.

A második napon a váci püspöki palotába látogattunk el, amely lenyűgöző volt számunkra. Az idegenvezetéssel tartalmas élményt kaptunk és gyarapodtak ismereteink. Ezt követően Esztergomba vezetett az utunk, ahol lehetőségünk nyílt a bazilika megtekintésére. A többórás idegenvezetés segített megérteni a helyszín történelmi és kulturális jelentőségét, melyek inspirációt adtak a mindennapi munkánkhoz is. Az itt töltött idő nem csupán lelki feltöltődést hozott számunkra, hanem csapatunk összetartását is erősítette.

A harmadik napon Budapestre utaztunk, ahol a programunk első részeként meglátogattuk a sziklatemplomot, majd pedig az Országos Karitász Központ vendégei voltunk. Ez a látogatás lehetővé tette számunkra, hogy közelebbi kapcsolatot építsünk ki az ernyőszervezetünkkel, és megismerjük a közös célok elérésének lehetőségeit. Szakmai beszélgetések és a munkatársakkal folytatott személyes találkozások során gazdagodtunk tapasztalatokkal és ötletekkel, melyeket a munkánkban is hasznosítani tudunk.

Az út utolsó napján Máriabesnyőn jártunk, ahol a Nagyboldogasszony-bazilikát látogattuk meg, majd a templom kertjében egy meghitt beszélgetés keretein belül közös imádsággal hálát adtunk utunkért és az együtt töltött időért. Ez az időszak lehetőséget adott számunkra, hogy elcsendesedjünk, elmélyítsük hitünket és erőt merítsünk mindennapi kihívásainkhoz. Az imádság és a lelkigyakorlatok fontos részei szervezetünk munkájának, hiszen segítenek összpontosítani és megerősödni a szolgálatban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria