Szállást talált a Szent Család a baktalórántházi idősek otthonában

Kishírek – 2018. december 28., péntek | 13:59

A szállást kereső Szent Családhoz fűződő adventi ájtatosságnak, élő népi hagyománynak decemberben immár harmadik éve volt helyszíne a Baktalórántházi Idősek Otthona.

A december 13-án, Luca (Szent Lúcia) napján – vagy helyenként december 15-én – kezdődő Szent Család-járás korábban a családok felkeresésével indult el, akik szívesen befogadják a Szent Családot, és szállást adnak nekik éjszakára, emlékére a bibliai szálláskeresésnek.

A népi ájtatossághoz szükséges a Szent Család képe, amelyet a plébános előtte megáld a templomban, így jut el mindennap más-más családhoz. A helyi KÉSZ kezdeményezésére az ott lakó idősek örömére az otthonba is elkerült a szentkép, hogy ők is részesei lehessenek az adventi készülődésnek, akár visszaemlékezve arra, hogy egykor a saját otthonukban is részesei voltak ennek a szokásnak.

Az otthonban bensőséges, családias környezetben, együtt imádkozva, énekelve, boldog és örömteli órát töltöttek el együtt az égő adventi gyertya fényében. Kresznóczki Istvánné Ilona az idősotthon nevében fogadta a szentképet, és segített végigénekelni a már csak szájhagyomány útján fennmaradó szép énekeket. Jó volt látni a csillogó, boldog, könnyes, idős szempárokat, és azt a buzgó lelkesedést, ahogyan a Mennyből az angyalt énekelték, és az imaóra végén kisgyermeki boldogsággal bontogatták az ajándékba kapott karácsonyi cukorkát.

Szöveg és fotó: Némethné Csubák Éva sajtóapostol

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria