Századokon és országokon át – Régizene fesztivál Csíkszeredában

Kultúra – 2021. július 24., szombat | 13:00

Július 10. és 18. között rendezték meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivált, a Kárpát-medence egyik legkiemelkedőbb és legnívósabb nemzetközi zenei eseményét. Idén hat ország százhetvennyolc művésze lépett színpadra, hogy kilenc napon át hat helyszínen, tizenöt koncerttel bűvölje el a közönséget. A szervezők beszámolóját szerkesztve adjuk közre.

Élményekkel, nagyszerű találkozásokkal és lelki-szellemi feltöltődéssel zárult a 41. Csíkszeredai Régizene Fesztivál zenei utazása. Vasárnap, július 18-án ért véget a kilenc napot felölelő, ám mégis századokon és országokon átívelő utazás, amelyre hazai és külföldi meghívottak várták a lelkes közönséget.

Rendkívüli boldogság számunkra, hogy színvonalas, jó hangulatú volt az idei fesztivál, és örömünket leljük a fellépők, a közönség visszajelzéseiben. A neves fellépők és közreműködők jelenléte meghatározó a fesztivál életében, emellett az esemény sikerességét, mint minden évben, a közösség lelki és erkölcsi támogató erejével, kitüntető és értő figyelmével mérhetjük.

Caius Hera

Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépő együtteseknek: Renaissance (Szerbia), Kájoni Consort (Románia), Miquèu Montanaro (Franciaország), Musica Historica (Magyarország), Erdal Şalİkoğlu (Törökország), Jiří Havrlant (Csehország), Fonte di Gioia (Románia), XVIII-21, Le Baroque Nomade (Franciaország, Románia), Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus (Románia), Caius Hera (Románia), Carmina Renascentia (Románia), Codex (Románia), Ars pro Toto (Románia), Barokk Fesztiválzenekar (Románia).

1980-ban rendezték meg az I. Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amely mára már a város és a régió meghatározó nyári kulturális eseménye. Főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa. Csíkszereda nem véletlenül vállalta évtizedekkel ezelőtt a régizenélés felkarolását, hiszen a 17. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Kájoni János (1629–1687).

A régizene a középkor, a reneszánsz és a barokk kor zenei alkotásait foglalja magába. Ezeket sok esetben korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adják elő.

A fesztivált 1986 és 1989 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével.

Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek előadók, köztük a régizenével foglalkozó legkiemelkedőbb európai mesterek.

Az esemény továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal 2008-tól helyet kap a Régizenei Nyári Egyetem. Ugyanettől az esztendőtől a Csíkszeredai Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA).

A ’80-as évek fesztiváljainak arculatát Mérey András képzőművész tervezte. Az ő emlékének adózva a szervezők a fesztivál emblematikus figurájának választották a fuvolás kisfiút.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál az esztendő kiemelkedő eseménye a régizene művelői és meghatározó személyiségei számára. Az év találkozása ez, közös próbákkal, fellépésekkel, egymásra figyeléssel. Itt találkoznak és eszmét cserélnek, tanulnak egymástól helyi és nemzetközi művészek, jó barátok, régi ismerősök és régizene-rajongók. A fesztivál régi közönsége mellett immár sok fiatalt is meghódított a historikus előadásmód. A megújulás nagyban köszönhető a Nyári Egyetem működésének, amelynek 2008 óta közel ezer résztvevője volt.

A Madrigál kórus koncertjét és a Zene-híd nemzetközi konferenciát élőben közvetítették, így még több embert értek el.

A Zene-híd nemzetközi konferencia egyik mozzanata

Idén hat országból százhetvennyolc művész előadásában és közreműködésében, kilenc napon át hat helyszínen, tizenöt koncertet hallhatott a közönség.

A Zene-híd nemzetközi konferencián két szakmai előadáson és két könyvbemutatón vehettek részt az érdeklődők, és nem maradt el a reneszánsz gyermeknap sem, amely zenével, tánccal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívta a kicsiket és nagyokat.

Reneszánsz gyermeknap

A Régizenei Nyári Egyetem hallgatói motivált és szorgalmas diákok voltak, akik napi többórás kurzust követően is gyakoroltak. A mesterkurzusok július 11–16. között a Márton Áron Főgimnázium osztálytermeiben és a Millenniumi templomban zajlottak; a régizenei repertoár széles skáláján belül a korábbi évekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektettek a helyi vonatkozású zenei örökség népszerűsítésére, külön kurzus foglalkozott a magyar vonatkozású világi énekekkel. Számokban összegezve: 6 mesterkurzus, 6 oktató, 5 közreműködő kísérő és fordító, 48 résztvevő, amelyből 5 passzív hallgató.

A hallgatók mesterkurzusokon szerzett tudását két gálahangversenyen követhette a közönség.

Miquėu Montanaro és Musica Historica

A fesztivál négy évtizedes múltja alatt nagyon sokat kapott a közönségtől. Mi, szervezők azt gondoljuk, hogy ez a támogatás a közösség felé úgy fordítható vissza, ha támogatjuk a fiatal zenei tehetségeket. Így Régizenei Ösztöndíj Alapot létesítettünk a koncert- és mecénásjegyek eladásából származó bevételekből. Az ebből befolyó összeget régizenei pályára készülő középiskolás, egyetemista és pályakezdő fiatalok tehetséggondozására fordítjuk egy nyilvános pályáztatás formájában.

A szervezőcsapat, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkaközössége nevében hálásak vagyunk a támogatók, a média képviselői, a partnerek és különféle szolgáltatók, a fellépők, oktatók, hallgatók, kísérők és fordítók, gyakornokok, önkéntesek, továbbá a közönség irányába, akik mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Találkozunk jövőre július 9–17. között!

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse

Forrás: Romkat.ro, Regizene.ro

Fotó: Ádám Gyula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

RenaissanceCaius HeraReneszánsz gyermeknapReneszánsz gyermeknapReneszánsz gyermeknap (Fotó: Szőcs Lehel)Carmina RenascentiaCodexArs pro TotoBarokk FesztiválzenekarKájoni ConsortMiquėu Montanaro és Musica HistoricaErdal ŞalikoğluJiří HavrlantA Zene-híd nemzetközi konferencia egyik mozzanataFonte Di GioiaXVIII-21, Le Baroque NomadeMadrigal – Marin Constantin Nemzeti KamarakórusCodex