Szegedet is körülfonják a leveles-indás életfaágak – Új állomásra érkezett a missziós kereszt

2019. március 9., szombat | 20:59

A Szeged-Csanádi Egyházmegyébe érkezett március 9-én a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt.

Március második hétvégéjén Szegedre érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma, a kereszt. Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása esztergomi otthonát elhagyva járja az országot, most Bajáról érkezett a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe.

A szegedi dómban március 10-én, vasárnap, a 10 órakor kezdődő szentmisében köszöntik az ókeresztény stílusjegyeket hordozó, ereklyetartó keresztet. A szentmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatja be. 

Az egész napos szentgyónási és adorációs lehetőségeken túl, több program is segíti a dómba érkező emberek hálaadását és imáját ezekben a napokban: vasárnap délután szentségimádás, hétfőn zenés imádság a családokért és Akathiszt himnusz éneklése, kedden rózsafüzér és taizéi imaóra. Ez utóbbi, városi szinten szervezett alkalmon kórusok énekelnek, többek között az Egyetemi Lelkészség zenekara és az (Újszegedi) Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia zenekara is.

Az imaprogramokkal párhuzamosan emlékkiállítás nyílik Ozsvári Csaba ötvösművész életéről, Hitvallás címmel. Serfőző Levente püspöki helynök, valamint a művész felesége, Ozsváriné Ramocsai Imri és Thorday Attila teológiai tanár segítségével bepillantás nyerhetnek az érdeklődők a művész életébe. A kiállításon Ozsvári Csaba több műalkotása is látható lesz.

A hónap során 14 településre érkezik majd a pápa által is megáldott kereszt a Szeged-Csanádi Egyházmegyében, esperesi kerületenként legalább két helyre. Sok zarándokot várnak a környező vidékekről és határmellékről egyaránt. Serfőző Levente elmondása alapján szép együttműködés volt tapasztalható a kereszt fogadásának felkészülési szervezésében.

A missziós kereszt és országjárása ablak lehet az égre, olyan ablak, amilyen Ozsvári Csaba munkássága is volt; e kifejezés is szorosan összefonódott az ő nevével.

A missziós keresztről ITT olvashatnak.

Forrás: NEK Titkárság

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle