Szegedet is körülfonják a leveles-indás életfaágak – Új állomásra érkezett a missziós kereszt

Hazai – 2019. március 9., szombat | 20:59

A Szeged-Csanádi Egyházmegyébe érkezett március 9-én a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt.

Március második hétvégéjén Szegedre érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma, a kereszt. Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása esztergomi otthonát elhagyva járja az országot, most Bajáról érkezett a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe.

A szegedi dómban március 10-én, vasárnap, a 10 órakor kezdődő szentmisében köszöntik az ókeresztény stílusjegyeket hordozó, ereklyetartó keresztet. A szentmisét Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatja be. 

Az egész napos szentgyónási és adorációs lehetőségeken túl, több program is segíti a dómba érkező emberek hálaadását és imáját ezekben a napokban: vasárnap délután szentségimádás, hétfőn zenés imádság a családokért és Akathiszt himnusz éneklése, kedden rózsafüzér és taizéi imaóra. Ez utóbbi, városi szinten szervezett alkalmon kórusok énekelnek, többek között az Egyetemi Lelkészség zenekara és az (Újszegedi) Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia zenekara is.

Az imaprogramokkal párhuzamosan emlékkiállítás nyílik Ozsvári Csaba ötvösművész életéről, Hitvallás címmel. Serfőző Levente püspöki helynök, valamint a művész felesége, Ozsváriné Ramocsai Imri és Thorday Attila teológiai tanár segítségével bepillantás nyerhetnek az érdeklődők a művész életébe. A kiállításon Ozsvári Csaba több műalkotása is látható lesz.

A hónap során 14 településre érkezik majd a pápa által is megáldott kereszt a Szeged-Csanádi Egyházmegyében, esperesi kerületenként legalább két helyre. Sok zarándokot várnak a környező vidékekről és határmellékről egyaránt. Serfőző Levente elmondása alapján szép együttműködés volt tapasztalható a kereszt fogadásának felkészülési szervezésében.

A missziós kereszt és országjárása ablak lehet az égre, olyan ablak, amilyen Ozsvári Csaba munkássága is volt; e kifejezés is szorosan összefonódott az ő nevével.

A missziós keresztről ITT olvashatnak.

Forrás: NEK Titkárság

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria