Szent Jakab-jubileum Compostelában: A kegyelem, a gyógyulás és a találkozás ideje

Kitekintő – 2021. július 26., hétfő | 17:29

Jakab apostol ünnepén, július 25-én Julián Barrio Barrio, Santiago de Compostela érseke szentmisét mutatott be a székesegyházban a compostelai jubileumi év alkalmából, melyen részt vettek a spanyol királyi ház tagjai is.

A szertartáson koncelebrált Antonio María Rouco Varela bíboros, nyugalmazott madridi érsek, illetve José Rodríguez Carballo érsek, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja titkára.

Szent Jakab arra emlékeztet minket, hogy azonosulnunk kell Krisztus történetével és személyével – mondta homíliájában Julián Barrio Barrio érsek. – Türelmesen kutassuk az igazságot, segítsük elő a gondoskodás kultúráját, amelynek köszönhetően megérthetjük Spanyolország népeinek egységét és történelmét, a közös és az egyedi jellemvonások együttes jelenlétével – tette hozzá a compostelai érsek, aki Spanyolország valamennyi népét az apostol közbenjárásába ajánlotta: hogy fenntarthassák a testvéri együttélést anélkül, hogy megfeledkeznének gyökereikről.

Szent Jakab adjon reményt mindenkinek, hogy felvállalja a kereszténység felszabadító újdonságát, és hiteles válaszokat adjon az emberi lét kérdéseire. Az ismeretlen érzése bizonytalannak mutatja előttünk a jövőt. Ezért az elszegényedett lelkű nyugati civilizációnak szüksége van Krisztusra. Ő adja meg a reményt, hogy életünk ne legyen értelmetlenségre ítélve. A keresztény reményt azonban nem választhatjuk külön a szolidáris szeretettől, hiszen az irgalmas cselekedetek gyakorlása révén tehetjük hihetővé.

Az Egyház küldetése az, hogy az embereket Istenhez vezesse – mutatott rá a spanyol főpásztor. Emellett a jóakaratú embereket ráébreszti a rossz gyökerére, hogy felszámolhassák az igazságtalanságot és a nyomorúságos körülményeket, amelyek közepette sokan élnek.

A spanyol érsek imádkozott a Covid-19-járvány valamennyi áldozatáért. Spanyolországban a július 26-i adatok szerint 4,28 millió a fertőzésen átesettek száma, illetve meghaladja a 81 ezret a halálos áldozatoké. Imádkozott az első vonalban küzdő egészségügyi dolgozókért, és azokért, akik az oktalan erőszak miatt vesztették életüket. Barrio érsek határozott felhívást intézett a politikai vezetőkhöz, hogy szilárd, nagylelkű és kitartó hozzáállással keressék a társadalom etikai és erkölcsi megújulását.

2020. december 31-én, az elmúlt év utolsó napján nyílt meg a spanyolországi Santiago de Compostela Szent Jakab-bazilikájának szent kapuja, és ezzel kezdetét vette a Szent Jakab-év. Az ünnepi eseményre Ferenc pápa spanyol nyelvű üzenet küldött, melyben arra kéri a lelki és valóságos zarándokokat, hogy „járják a megtérés útját, mely egyúttal az útitársakkal való szolidáris együttjárás zarándoklata, lépjenek ki magukból és nyíljanak meg mások előtt”.

A jubileumi év lezárását eredetileg 2021 végére tervezték, de a pápa engedélyével folytatódik 2022-ben is, mivel a járvány elhúzódása nem teszi lehetővé a zarándoklatok szokásos lebonyolítását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria