Szent Márton hete a dombóvári katolikus óvódában

Kishírek – 2020. november 17., kedd | 15:21

A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába járó gyerekek mindennapjait is színesítik a hagyományőrző programok. Az intézmény számára fontos, hogy az ünnepek és az azokra való készülődés folyamata jó hangulatú együtt töltött idő legyen vonzó tevékenységekkel. Szent Márton ünnepére, november 11-ére is több programmal készültek az óvoda csoportjai.

A hét folyamán a gyerekek csendes percek, KETT foglalkozások, dramatikus játékok során ismerkedtek meg a híres szent legendájával, életével, pozitív példájával.

Felidézték fel a jeles naphoz kötődő népszokásokat, hiedelmeket, időjóslásokat, népi rigmusokat is. A tevékenységek közben ludas-libás mondókákat, verseket, dalokat tanultak, népi játékokat játszottak, libás meséket hallgattak.

Ügyes kezek szorgos munkájával készültek a libás alkotások is, a Szent Márton napi lámpások, fejdíszek.

November 11-én az ünnepi falatkát, a libazsíros kenyereket, a dadus nénikkel közösen készítették el a gyerekek. Ezt követően a Szivárvány, Napocska és Csillag csoportosok dalos játékokkal, a német nemzetiségi, Holdacska csoportba járó gyerekek pedig táncukkal gazdagították az ünnepet. Az óvoda udvarán vidáman szólt az ének: Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én…

A délelőtt további részében a gyerekeket táncház, majd ünnepi ebéd: sült libacomb, párolt káposzta és lúdláb torta várta. Hiszen a mondás is úgy tartja: Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.

A szülőket a járványügyi intézkedések miatt idén nem tudták közvetlenül bevonni az ünneplésbe, de az óvodapedagógusok ajánlottak közös otthoni tevékenységeket. A programsorozat zárásaként arra kérte az intézmény a szülőket, hogy otthon, családi körben is gyújtsák meg a gyerekekkel a lámpásokat. Legyen most a láng az összetartozás és remény jelképe!

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria