Szent Norbert-domborművet avattak a gödöllői Premontrei Iskolaközpontban

Megszentelt élet – 2019. november 14., csütörtök | 14:21

November 11-én a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium aulájában felavatták Orbán Előd szobrászművész Szent Norbertet ábrázoló alkotását. A domborművet az ünnepségen Balogh P. Piusz OPraem apát áldotta meg.

A leleplezést követően Takácsné Elek Borbála igazgató, illetve Balogh P. Piusz apát mondott beszédet, majd a rendi elöljáró megáldotta a domborművet. Az ünnepségen közreműködött a Premi Cantores kórus.

Történelmi pillanat ez a mai az iskola és a rend történetében, hiszen utoljára a régi épületben helyeztek el ilyen volumenű műalkotásokat – fogalmazott Takácsné Elek Borbála. – A rend korábban olyan nagy szobrászokat alkalmazott, mint Stróbl Alajos vagy a második világháború előtti híres mesterek, mert fontos volt számára az érték, a minőség. Ma is így gondolkodunk, ezek a műalkotások nem fölösleges dolgok, hiszen ma különösen szükségünk van ilyen jelképekre, olyanokra, amelyek a tanítás és tanulás eszmeiségét jelképezik.

Most, hogy lelepleztük e műalkotást, mindenki figyelme erre fókuszál. Ez az a figyelem, amelyet mindenki elsajátíthat az iskolában, az oktatásban, minden tanár ezt segíti megtanulni, ez az alapja mindennek; és a mai rohanó világban ezt felejtjük el leginkább. Ez a dombormű, ha csak egy pillanatra is, de erre emlékeztet minket, tanárokat és a gyerekeket is – mondta az igazgató. – Még ha a rohanó napi ritmusunk ezzel ellentétes is, egy pillanatra figyelünk Szent Norbert tanítására: szemlélődve élni és ezáltal másokat éltetni.

Orbán Előd 2009-ben végzett szobrászként a képzőművészeti egyetemen, sok köztéri szobor alkotója. A művész így vallott alkotásáról: „A domborműnél fontos szempont volt, hogy Szent Norbert alakját közel hozzam a diákokhoz, vagyis az ő világukba illesztve jelenjen meg, ugyanakkor jelentést is hordozzon. Az ábrázoló jellegen túl mai korszerű kivágásokkal igyekeztem izgalmassá tenni a kompozíciót. A padsor nézőpontjából láthatjuk az osztályt, ahol a jelen tipikus tárgyainak elhelyezésével próbáltam aktualizálni és életszerűvé tenni a munkát.

Szent Norbert tanárként jelenik meg, amit felfoghatunk allegorikusan, vagy úgy, hogy az iskola jelenkori tanárai még mindig az ő szellemiségében tanítanak. A dombormű tartalma így tulajdonképpen azt a szelíd, átszellemült és tiszta lelkületet tükrözi, ami aktív tettekkel párosul, és az iskolába lépve, annak falai között szinte azonnal érzékelhető.”

Forrás és fotó: Gödöllői Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria