Szent Norbertet, Csehország védőszentjét ünnepelték a premontrei rend jubileumi évében Prágában

Kitekintő – 2021. május 13., csütörtök | 14:02

Alapításának 900. évfordulóját ünnepli a premontrei rend. Az alapító, Szent Norbert és első követői 1121 karácsonyán tették le ünnepélyes fogadalmukat a nyugat-franciaországi Prémontré völgyében. A 900. jubileumhoz kapcsolódva Csehországban május 1-jén kezdődött programsorozat.

Szent Norbert ereklyéit 1627. május 2-án Prágába vitték; a strahovi monostorban őrzik. Ettől kezdve Norbert Csehország védőszentje. A jubileumi ünnepségsorozat első eseményén az ereklyék átvételének évfordulójára is emlékeztek.

A programsorozat nyitányaként szentmisét mutattak be a Szűz Mária Mennybevételéről elnevezett strahovi apátsági bazilikában, amelyet Jan Baxant litoměřicei püspök celebrált. „Soha nem láttam még ennyi apátot együtt” – jegyezte meg humorosan Baxant püspök a szentmise elején. A járvány miatt csak a meghívottak lehettek jelen. A strahovi apátok mellett a Cseh Köztársaságban található más premontrei kolostorok apátjai, valamint Martin Štrbák Ambróz, a szlovákiai jászói kolostor apátja és a Szlovákiában jelenlevő Premontrei Női Kanonokrend egy tagja is jelen volt az ünnepségen. A hívek a strahovi kolostor élő közvetítésén keresztül vehettek részt a szentmisén és az esti vesperáson.

A szentmise végén Daniel P. Janáček strahovi apát ezüst emlékérmet adott át Baxant püspöknek, valamint köszönetet mondott elődjének, Michel Pojezdný apátnak a jubileumra készített arany emlékérem átadásával.

Este 6 órakor a szerzetesek elimádkozták a vesperást Dominik Duka bíboros, prágai érsek vezetésével. A főpásztor beszédében emlékeztetett a rend alapítója Szent Norbert földi maradványainak 1627-ben Strahovba történt áthelyezésének jelentőségére: „Szent Norbert jelenléte hazánkban, mint e föld védőszentje, mint a lelki életét ápoló és őrző ember alakja, nem másodlagos kérdés. Tekintsünk a térképre: észrevehetjük, hogy mennyi apátság épült, és mennyi elődötök evangelizált és ápolta – nem csak – a cseh és morva tartományokban élők lelki életét. Köszönöm!” – mondta Duka bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikimédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria