Szent Pál lánya a neten: Orianne nővér és az Instagram

Megszentelt élet – 2022. július 8., péntek | 20:00

Lehet mosolyogva evangelizálni? A Szent Pál Leányai közé tartozó kanadai származású fiatal szerzetesnővér Insta-bejegyzéseit látva egyértelműen. Orianne Pietra René Bostonban, a rend észak-amerikai kiadóhivatalában dolgozik, és igen aktív a közösségi médiában. Részleteket olvashatnak a Vatican News által közölt interjúból, mely a Romkat.ro portálon jelent meg magyarul, Bodó Márta fordításában.

A szerzetesek Krisztust hozhatják a közösségi médiába, és segíthetnek ezáltal az embereknek Istennel találkozni, aki nagyon szeret minket – vallja Orianne nővér. A fiatal nővér nagyon ért a közösségi médiához. Rövid videói szellemesek, humorosak, ő maga valóságos megjelenítő képességgel, figyelemre méltó mimikával rendelkezik. Iróniája sosem öncélú. Instagram-posztjaival lelki útra hívja 33 ezer követőjét, figyelmüket az evangéliumra irányítja.

Orianne Pietra René 27 éves korában lépett be a szerzetesrendbe; 2021 júliusában tette le első fogadalmát Szent Pál lányaként. Roberto Cetera készített vele interjút, mely a Vatikáni Rádió angol nyelvű oldalán olvasható.

„Nem terveztem, hogy apáca leszek – mondta az interjúban Orianne nővér. – Katolikus hitre tértem; (...) tanultam, dolgoztam, utaztam, és növekedtem a hitben. Egyetemre jártam, antropológiát és nemzetközi közgazdaságtant, majd pedagógiát tanultam. Egy évig tanárként dolgoztam az Egyesült Királyságban, aztán visszatértem Kanadába, ahol óvodásokat és 7. osztályos gyerekeket tanítottam franciául. Emellett aktívan részt vettem a helyi egyházközség ifjúsági szolgálatában is.

Nagyon szerettem gyerekekkel és tizenévesekkel foglalkozni. A gyerekekben igazi lelki éhség van. Ez a felismerés megnyitotta bennem a vágyat valami többre. Aztán amikor egy gyóntató pap megkérdezte tőlem, hogy gondoltam-e valaha a szerzetesi hivatásra, elkezdtem azon gondolkodni (akkor még nagyon félve), vajon az Úr hív-e erre az életmódra. Vidéken laktam, nem sok szerzetesközösség volt a közelben, akikkel beszélhettem volna, ezért elkezdtem keresgélni az interneten – ott találtam rá Szent Pál Leányaira.

Szent Pál lányaiként arra vagyunk hivatottak, hogy a legmodernebb és leghatékonyabb kommunikációs eszközöket használjuk Jézus Krisztus evangéliumának megosztására.

Természetesen használtam a közösségi médiát, mielőtt beléptem a rendbe, de csak arra, hogy megosszam életem fontos eseményeit a családommal és a barátaimmal. Amikor szerzetes lettem, úgy éreztem, az Úr meghívott, hogy egész lényemet belevigyem a hivatásomba, beleértve a közösségi médiát is.

Miután megbeszéltem a nővértársaimmal, nyilvánossá tettem a közösségi médiafelületeimet, és elkezdtem tartalmakat megosztani. (...) Csak akkor posztolok valamit, ha azt érzem, hogy a Lélek arra ösztönöz, hogy megosszam.

Istennek csodálatos humorérzéke van, és ez még a Szentírásban is megjelenik. (...) Mélyen átérzem az emberek szükségleteit és szenvedéseit. Remélem, hogy a videóim mosolyt csalnak az emberek arcára, és hogy az alattuk lévő üzenetek gyógyulást hoznak az emberek szívébe.

Ha felismernénk, Isten mennyire szeret minket az élet egyszerű valóságában, nagyon megváltozna az életünk. Arra vágyom, hogy az emberek megismerjék ezt a szeretetet: ez olyan szeretet, amely élő, amely gyógyít, és amely újjászületésre hív bennünket. Ez az evangélium üzenete. Ezt szeretném megosztani.

Minden követőm Isten drága gyermeke. Hálás vagyok, hogy van egy kis közösségi médiacsaládom, amely együtt imádkozik.

Én imádkozom értük, ők imádkoznak értem, és ők imádkoznak egymásért. (...) A követőim közt nagyjából egyenlő arányban vannak fiúk és lányok, tinédzserektől a hatvanévesekig, a világ minden tájáról. Csodálatos beszélgetéseket folytattam az Egyesült Államok és Kanada, Brazília és Olaszország, Libanon és Kenya, Korea és Ausztrália lakosaival. Csodálatos látni, ahogy az Úr munkálkodik mindannyiuk életében. Ők is sokat tanítanak nekem.

Személyes tapasztalatból mondhatom, mennyire fontos keresztény jelenlétünk a közösségi médiában. Hihetetlen kiváltság, hogy embereket kísérhettem a kétségek időszakában, az imádsághoz való visszatérésben és a katolikus hitre való áttérésben. (...)

A közösségi médiában az üzenetek olyan emberekhez is eljuthatnak, akikre talán nem is gondolnánk. Mindig nyitottnak kell lennünk a Lélek vezetésére abban, hogy mit és hogyan osztunk meg.

Vajon a szeretetet osztom meg, igazságban? Tiszteletteljes párbeszédre hívom-e az embereket? A vallási digitális kommunikáció egyik legnagyobb kockázata, hogy a posztolással vagy az elhamarkodott és meggondolatlan reagálással ellentmondunk az evangéliumnak.

Ha a való életben követjük el ezt a hibát, szavaink egy-két emberre lehetnek hatással, és könnyebb bocsánatot kérnünk, helyrehoznunk a hibát. Online viszont több száz vagy akár több ezer emberre is hatással lehetnek szavaink. Ez nagy felelősséggel jár, ami arra hív, hogy feleljünk szavainkért és tetteinkért. (...)

Ha képesek vagyunk keresztségünkből fakadóan radikálisan megélni a hitünket, ha valóban megértjük, hogy Krisztust hozzuk még a virtuális térbe is, akkor megteremthetjük az emberek számára a találkozás valódi terepét azzal, aki a legjobban szereti őket.”

Fordította és szerkesztette: Bodó Márta

Forrás és fotó: Romkat.ro; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria