Szent Rita kolostorába utaznak esküvői ruháért az olasz menyasszonyok

Kitekintő – 2019. május 22., szerda | 19:02

Szerte Olaszországból érkeznek a menyasszonyok Szent Rita egykori kolostorába, Casciába, hogy esküvői ruhát válasszanak maguknak – számol be a Catholic Catalogue a New York Times cikke nyomán.

Az Ágoston-rendi Szent Rita-kolostor középkori épületegyüttese az umbriai hegyekben várja azokat a menyasszonyokat, akik nem engedhetik meg maguknak a drága esküvői ruhát – és az elmúlt években, a gazdasági válság hatására egyre többen fordulnak a nővérekhez segítségért. Olaszországban ráadásul különösen fontosnak tartják a nagyszabású esküvőket, ami aránytalanul nagy terhet ró a házasulandókra és családjaikra.

A menyasszonyokat Maria Laura nővér fogadja, aki hajdan, húsz évvel ezelőtt, mielőtt a rendbe lépett volna, ruhatervező és varrónő volt családja szabóságában Luccában. Maria Laura nővér felügyeli a mára több száz darabból álló esküvőiruha-kollekciót; a ruhákat adományként kapják, és úgy is adják tovább, tetszőleges összegű adományt hagynak ott cserébe a menyasszonyok közül azok, akik ezt megengedhetik maguknak. A ruhát sokan visszajuttatják a rendházba a szertartás után, hogy másoknak is örömet szerezhessen.

A kolostorba – melybe Szent Rita, a sokat szenvedett feleség férje és gyermekei halála után kérte felvételét – régóta zarándokolnak az olasz lányok és asszonyok, hogy házasságukért kérjék Szent Rita közbenjárását, akit a reménytelen ügyek védőszentjének tartanak. Sokan köszönetképpen esküvői ruhájukat ajándékozták az Ágoston-rendi kolostornak – ebből nőtte ki magát a mai több száz darabos gyűjtemény.

A menyasszonyjelöltek édesanyjukkal és lánytestvéreikkel érkeznek a megbeszélt időpontban. „Ha itt nem találok valamit, nem lesz esküvői ruhám” – mondja Chiara Cariolato, aki hatgyermekes családból származik. „Tudom, melyiket fogja választani – súgja oda Maria Laura nővér az újságírónak –, mindig látszik az arcukon.”

A szabás-varráshoz értő szerzetes nővér óriási segítség a menyasszonyoknak, tisztában van vele, melyik ruhát lehet átalakítani, mennyi munkájába fog kerülni a szabónak. Szinte minden ideérkezőnek sikerül megfelelő esküvői ruhára lelnie a kollekcióból. Maria Laura nővér legjobban azt a pillanatot szereti munkájában, amikor a tökéletes ruha láttán elömlik az öröm az arcokon.

Szent Rita szerzetesnő (1381–1447)

Rita Umbriában született. Durva, italozó férjét jó útra térítette imádságával és nagy türelmével. A szegényeket nagylelkűen támogatta. Férje és gyermekei halála után Casciában az Ágoston-rendi apácák kolostorába lépett be, ahol a szeretet és türelem példaképe lett. Különös tisztelettel elmélkedett Krisztus szenvedéséről, s arra vágyott, hogy osztozhasson a megfeszített Krisztus kínjaiban. Ennek teljesülése sok megpróbáltatást jelentett számára. 1447-ben hosszú betegség után halt meg.

Közkedvelt szent, reménytelennek tartott ügyekben fordulnak hozzá segítségért.

Forrás és fotó: Catholic Catalogue

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria