Szentmise a betegek világnapján a soproni kórházkápolnában

Hazai – 2023. február 17., péntek | 13:56

Február 11-én, a betegek világnapján szentmisét mutatott be Horváth László kórházlelkész a soproni kórházkápolnában. A szertartáson a betegek gyógyulásáért, az egészségügyi dolgozók és a lelki segítők odaadó szolgálatáért, valamint a betegségben elhunytak lelki üdvéért imádkoztak.

Szent II. János Pál pápa harmincegy évvel ezelőtt hirdette meg a betegek világnapját. Az ellene elkövetett merénylet miatt egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel fordult a szenvedők és elesettek felé. A világnap egybeesik a lourdes-i Mária-jelenés február 11-i liturgikus emléknapjával. A megemlékezéssel az Egyház háláját és elismerését is kifejezi mindazoknak, akik életüket szentelték a betegek, szenvedők gyógyításának – hangzott el a prédikációban.

Ferenc pápa Viselj rá gondot! címmel fogalmazta meg idei világnapi üzenetét, amellyel az együttérzésre, a gyógyítás szinodális gyakorlatára szólított fel. Horváth László kórházlelkész prédikációjában a Szentatya gondolatait kifejtve párhuzamot vont az irgalmas szamaritánus, vagyis a bajba jutott ember megsegítőjének szimbóluma és a gyógyítók, ápolók, lelki segítők között. Mint fogalmazott: „A szolgálatban egyfelé, a beteg és Jézus irányába tekintünk.” Arra buzdította az egészségügyi dolgozókat, hogy továbbra is forduljanak együttérzéssel betegeik felé, biztassák őket, hallgassák meg panaszaikat, segítsék leküzdeni a kiszolgáltatottság érzését, a testi tünetek mellett enyhítsék lelki fájdalmukat.

László atya megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját is, akiknek szeretettel és szakértelemmel végzett szolgálata túlmutat a foglalkozásuk határain és küldetéssé változtatja azt. A kórházkápolnában közös imádságot mondtak a kórházban ápolt betegek gyógyulásáért és az elhunytak lelki üdvéért.

A Soproni Gyógyközpontban a hétköznapokban is folyamatosan biztosított a lehetőség a közös imádságra, az intézményben László atya kórházlelkészi szolgálatát nemcsak a kápolnában, hanem a kórtermekben is gyakorolja. Lelkivezetője és támasza az egészségügyi dolgozóknak.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Sopronmédia; Soproni Gyógyközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria