Szentszéki nyilatkozat Ferenc pápa nevében az iraki keresztények helyzetéről

Ferenc pápa – 2014. augusztus 7., csütörtök | 18:01

A Szentatya nagy aggodalommal követi a drámai híreket, amelyek Irak északi részéről érkeznek, és amelyek a védtelen lakosságot érintik. Különösen is a keresztény közösségeket sújtja a helyzet: menekülni kényszerülnek saját falvaikból az erőszak miatt, amely ezekben a napokban tombol a régióban – olvasható Federico Lombardi nyilatkozatában, amelyet Ferenc pápa nevében tett közzé. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.

A július 20-ai Úrangyala imádság után a Szentatya fájdalommal kiáltotta: „Testvéreinket üldözik, elűzik, el kell hagyniuk otthonaikat, anélkül hogy magukkal vihetnének bármit. Lelki közelségemet fejezem ki e családok és személyek felé, és szüntelenül imádkozom értük. Kedves üldözött testvéreim, tudom, hogy mennyit szenvedtek, és hogy mindentől megfosztottak benneteket. Veletek vagyok a hitben Krisztussal, aki legyőzte a gonoszt!”

Az aggasztó események tükrében a Szentatya megújítja lelki közelségét azokkal, akik ezt a fájdalmas próbatételt átélik. A pápa csatlakozik a helyi püspökök felhívásához, azt kérve velük együtt és gyötrődő közösségeik számára, hogy állandó ima szálljon fel az egész Egyház részéről a Szentlélekhez a béke ajándékáért.

A Szentatya továbbá nyomatékosan felhívja a nemzetközi közösség figyelmét, hogy aktívan járuljon hozzá a folyamatban levő humanitárius dráma felszámolásához, munkálkodjon az erőszaktól érintettek és fenyegetettek védelme érdekében, valamint biztosítsa a szükséges segélyeket, elsősorban a legsürgetőbbeket a nagyszámú kitelepített számára, akiknek a sorsa mások szolidaritásától függ.

A pápa felhívást intéz mindenki lelkiismeretéhez, és minden hívőnek megismétli: „A béke Istene ébressze fel mindenkiben a vágyat a párbeszédre és a kiengesztelődésre. Az erőszakot nem lehet legyőzni az erőszakkal. Csak a békével! Imádkozzunk csendben kérve a békét. Szűz Mária, a Béke Királynője, imádkozz értünk!” (Úrangyala, 2014. július 20.)

Magyar Kurír