Szentté avatják John Henry Newman bíborost

Kitekintő – 2019. február 13., szerda | 19:59

Ferenc pápa február 13-án, szerdán jóváhagyta Boldog John Henry Newman bíboros, teológus, a Néri Szent Fülöp Oratórium angliai alapítója szentté avatását.

Szentatya február 12-én fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és jóváhagyta a második, Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított csodát, amivel megnyílt az út a szentté avatás felé. Az angol bíborost XVI. Benedek pápa kilenc éve avatta boldoggá.

Az első csoda a 2000-es évek elején történt, Jack Sullivan bostoni diakónussal, aki gerincbetegsége miatt lebénulva John Henry Newman közbenjárását kérte, és orvosilag megmagyarázhatatlan módon teljesen felgyógyult betegségéből.

A második csodában egy várandós édesanya részesült: az amerikai asszony saját és gyermeke élete egyaránt veszélyben forgott, ezért fordult Newman bíboroshoz – orvosai nem tudtak szakmai magyarázattal szolgálni váratlan gyógyulására. A chicagói érsekség 2016 elején alapos kivizsgálás után továbbította a Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított második csodás gyógyulásról szóló dokumentumokat a Vatikánnak.

John Henry Newman viszonylag lassan jutott el a szentté avatásig, különösen ha Teréz anya, II. János Pál vagy XXIII. János esetével hasonlítjuk össze. Newman bíboros 1890-ben hunyt el; a szenttéavatási eljárást csak 68 évvel később indították el, 1958-ban; 1991-ben lett tiszteletreméltó II. János Pál pápa döntése nyomán; majd XVI. Benedek angliai útja alkalmával avatta boldoggá 2010. szeptember 19-én a birminghami Cofton parkban. A bíboros szentté avatásának pontos részleteit egyelőre nem közölték.

John Henry Newman (1801–1890) anglikán édesapa gyermekeként, anyai ágon francia kálvinista felmenők leszármazottaként anglikán lelkipásztor lett 1825-ben; Oxfordban szolgált több helyen, 1828-tól 1843-ig az Oxfordi Egyetem Szűz Mária-templomának volt a lelkésze. Ekkor kezdte tanulmányozni az egyházatyákat, ami elindította a katolizálás felé: „Ha mélyre megyünk a történelemben, megszűnünk protestánsnak lenni” – írja egyik esszéjében. Newman az egyik legnagyobb hatású konvertita volt a viktoriánus Angliában; Apologia pro vita sua című önéletrajzában részletesen leírja katolizálása folyamatát. Teológiai munkássága jelentős hatással volt a II. vatikáni zsinat gondolatiságára.

1845-ben katolizált Boldog Dominic Barberi közreműködésével; 1847-ben pappá szentelték, majd belépett a Néri Szent Fülöp Oratóriumba. Angliába visszatérve megalapította a birminghami oratóriumot (1848), később két fiúiskolát is; tisztán látta a minőségi nevelés-oktatás fontosságát. XIII. Leó pápa kreálta bíborossá 1879-ben.

A littlemore-i egyetemi kollégium, ahol Barberi befogadta Newmant a Katolikus Egyházba

A Newman életművével foglalkozó kutatók azt várják, hogy az új szent – akinek teológiai munkássága és költészete egyaránt meghatározó – lesz majd a tudósok és diákok védőszentje – osztotta meg Kathleen Dietz FSO nővér tavaly novemberben a Catholic News Agencyvel.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: CNA; Wikipédia; CBCEW.org.uk

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria