Szerzetesek az emberkereskedelem ellen – Megalakult a SOLWODI Hungary Egyesület

2017. február 16., csütörtök | 16:23

Február 8-án, a rabszolgasorsot szenvedett Szent Bakhita emléknapján írták alá a SOLWODI Hungary Egyesület alapszabályát. Hét női szerzetesközösség nővérei és egy világi alapító tag hozták létre a nemzetközi hálózat magyarországi tagját.

Az alapítók az eddig Sára Team néven tevékenykedő reflexiós csoport kétéves útkeresésének eredményeként hozhatták létre az egyesületet. A név tudatos együttműködést jelez a német Lea Ackerman, az Algériában alapított Les Soeurs Missionnaires de Notre-Dame d’Afrique (Afrikai Miasszonyunk Misszionárius Nővérek) szerzetesközösség tagja által létrehozott SOLWODI hálózattal.

A SOLWODI (Solidarity with Women in Distress – Szolidaritás a Szükséget Szenvedő Nőkkel) szervezetet 1985-ben alapította Lea Ackermann Kenyában, és azóta már Németországban, Romániában és Ausztriában is önálló egyesületként működik. A szervezet a szükséget szenvedő nők helyzetének javításáért száll síkra, elsősorban azokban az esetekben, amikor a nők hazájukban vagy hazájukat elhagyva Európa országaiban szorult helyzetük miatt a prostitúció áldozataivá válnak.

A SOLWODI tevékenysége a krisztusi emberképen alapul, melynek középpontjában az ember méltósága és szabadsága áll. A szervezet célja globális közösségben az igazságosság és a béke megteremtésén fáradozni a hátrányos helyzetbe került nők segítésével, a világ szinte minden táján. A SOLWODI főként olyan nőkért száll síkra, akik az erőszak és az emberkereskedelem áldozatai.

Magyarországon 2014-ben szerzetesnővérek és világiak egy kis csoportja elkötelezte magát a nőkereskedelem elleni küzdelemre. A csoport Sára Team néven kezdte meg tevékenységét. Az alapító szerzetesrendek nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkeznek, és több rendből is dolgoznak nővérek a SOLWODI más európai országokban működő egyesületeiben. A tapasztalatok gyűjtése és a kapcsolatok építése során született meg a SOLWODI Hungary Egyesület megalapításának igénye.

Az egyesület célja a védelem, támogatás és segítés főként a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem által érintett nők részére, továbbá azon csoportok, társadalmi rétegek helyzetének javítása, amelyek veszélyeztetettek, melyek tagjai ki lehetnek téve a prostitúcióra kényszerítésnek. Emellett elősegítik a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését. A veszélyeztetett csoportok érdekében felvilágosító tevékenységet végeznek preventív célzattal a családon belüli erőszak témájában, valamint családsegítő feladatot látnak el, hogy az érintettek kikerüljenek a veszélyeztetettségből. Kiemelt cél a gyermekek és fiatalkorúak prostitúciójának megelőzése; a prostitúcióval felhagyni kívánóknak pedig rehabilitációs lehetőségek felkínálása más szervezetekkel karöltve.

Az alapszabály aláírása után az egyesület tagjai részt vettek az emberkereskedelem áldozataiért bemutatott szentmisén a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban. A szentmisében az egyetemes könyörgések után a jelenlévők mécseseket gyújtottak az emberkereskedelem áldozataiért az oltár előtt.

A szerzetesek és munkatársaik céljaik elérése és az általuk támogatott nők lehető legnagyobb védelme érdekében igyekeznek minél rejtettebbek maradni.

Forrás: Szerzetesek.hu

Fotó: Wikipédia; SOLWODI Deutschland Facebook-oldala; The Conversation

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle