Szerzetesi piac Nagyvázsonyban, a Kinizsi Várnál

Megszentelt élet – 2018. július 22., vasárnap | 17:14

Nagyvázsony Község Önkormányzatának kezdeményezésére férfi és női szerzetesközösségek mutatják be vásári termékeiket és szellemi-lelki tevékenységüket a Kinizsi Vár melletti téren július 19. és 29. között.

Első alkalommal szervezték meg Nagyvázsonyban a „Rend-es” piacot, amely a hagyományőrző Hazajáró Napok és a Művészetek Völgye programjainak társrendezvénye lett. A különleges vásárra érkezők megismerkedhetnek pálos, ciszterci, bencés és jezsuita közösségek kézműves termékeivel, ugyanakkor egy-egy szerzetes jelenlétének köszönhetően lehetőség nyílik a rendi élet megismerésére, lelki beszélgetésekre is. Első nap a bakonybéli Szent Mauríciusz-kolostorból érkezett Izsák testvér állt az érdeklődők rendelkezésére, ott jártunkkor pedig éppen két kismarosi ciszterci nővér várta a látogatókat, illetve segített a kézműves termékek elrendezésében. A hátralévő több mint egy hét alatt a figyelemfelkeltést, valamint a rendi ismeretek átadását szórólapok, plakátok, és ízlésesen hatásos roll-upok szolgálják a helyszínen.

Az első nap tapasztalatai azt mutatják, hogy aki a Kinizsi-várhoz ellátogat, nem hagyja ki a hívogató stand megtekintését, sokan vásárolnak, és a szerzetesi jelenlétnek köszönhetően a „piacolás” közben szó esik a rendek életéről, a hitről, az évszázadok alatt összegyűlt ismeretekről is.

A szerzetesi „piac” kezdeményezője, Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester vallja, hogy a hit, az értékek átadása így valósulhat meg a legközvetlenebb módon: az emberek között, a mai agórán, hasonlóképpen, mint az apostolok idejében.

Amikor a rendek, a megszólított kolostorok képviselőivel egyeztettünk, kértem, hogy a termékek árusítása mellett legyen szerzetesi jelenlét is a „piacon”. A standoknál minden nap álljon ott egy-egy barát vagy szerzetesnővér, akit megszólíthatnak az erre járó emberek, akik közül sokan talán először találkoznak rendben élő férfival vagy nővel, és először hallanak vagy olvasnak a szerzetesi lét és értékvilág gazdagságáról – mondja a polgármester. Fábry Szabolcs arról is beszélt, hogy az utóbbi években a Patrona Hungariae Iskolaközpontba járó lánya révén nyert átfogóbb betekintést a szerzetesek munkájába, szolgálatába. De van régebbről eredő motivációja is: a pálosokkal immár tíz év működik együtt az önkormányzat (Nagyvázsonyban pálos kolostorrom is található – a szerk.): többek közt lovaskocsis zarándoklatokat vezetnek együtt a magyar alapítású szerzetesrend társszervezésében.

Bárcsak egyre többen megismerhetnék e rend lelkiségét, tudását! – teszi hozzá a polgármester, aki arról is tájékoztatta a Magyar Kurírt, hogy sokak összefogásával szeretnék elérni, hogy a nagyszabású infrastrukturális fejlesztések előtt álló, megújuló Nagyvázsonynak helyben lakó papja is legyen, hiszen igényli ezt a község hívő lakossága.

A „Rend-es” piac látogatóiként, végignézve a standon, igényes kivitelű, a tekintetet természetes szépségével vonzó szerzetesi termékeket láthatunk: egymás mellett sorakoznak a mézek, lekvárok, szörpök, kézműves sörök és borok, likőrök, édességek, gyógynövényes termékek, de kaphatók itt ajándék- és emléktárgyak vagy éppen könyvek is. No meg az eredeti missziós szándéknak megfelelően az árusok mellett itt találjuk a „hús-vér” szerzeteseket is.

Remélhetően a két nagy rendezvény, a Művészetek Völgye és a Hazajáró Napok idején Nagyvázsonyba érkező tizenöt-húszezer turista, vendég közül sokaknak nyílik alkalma arra, hogy a szórakozás, a vásárlás mellett ízelítőt kapjanak a rendek lelkiségéből is, elgondolkodhassanak arról, mit tartanak fontosnak az életben.

A nagyvázsonyi „Rend-es” piac naponta 10 és 18 óra között tart nyitva. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria