Szerzőnk, Pécsi Rita lett a 2021. évi Média a Családért-díj közönségdíjasa

Hazai – 2022. január 25., kedd | 13:48

Átadták a Média a Családért-díjakat január 24-én Budapesten, a Magyar Állami Operaház EIFFEL Műhelyház épületében. A szakmai zsűri és a közönség azokat a családbarát cikkeket és műsorokat díjazta, amelyek a családról, a családnak szólnak. A magyarországi szakmai díjat Kácsor Zsolt, a Népszava újságírója kapta, a közönségdíjat állandó szerzőnk, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató vehette át.

A Média a Családért Alapítvány 15 éve díjazza azokat a családbarát cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak: történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel és válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra. 2016-tól a külhoni magyar írásokat is szemlézik és díjazzák. A 2021. év jelöltjeire a közönség 2022. január 10. éjfélig adhatta le voksát az alapítvány honlapján.

A szakmai zsűri a megjelenéseket havonta szemlézi, és minden hónapban egy írást és szerzőjét díjazza. Örömünkre szolgál, hogy 2021 januárjában Baranyai Béla vezető szerkesztő kollégánk Krisztus „algoritmusa” – Beszélgetés Fekete Zsombor játéktervezővel című interjúját, júniusban Szendéné Kiss Nóra szerzőnk Odaföntről érkezik a fájdalomcsillapító – Nevelőszülőnek lenni című írását és szeptemberben Uzsalyné Pécsi Rita szerzőnk Beteljesedés vagy leépülés? A második félidő dönt! című írását díjazták és jelölték a 2021. évi díjra. Az írások az Új Ember katolikus hetilapban jelentek meg és a Magyar Kuríron kerültek másodpublikálásra.

A 2021. évi a Média a Családért-díj szakmai díját Lévai Anikó adta át. Orbán Viktor miniszterelnök felesége a díjátadón ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan cselekvő közösség, amely építeni tud rombolás helyett. Hangsúlyozta, hogy egy jobb világnak a legfontosabb alkotóeleme az a kicsi sejt, amelyet családnak nevezünk, mert ott éljük meg a szeretetet és ott érezzük magunkat biztonságban.

A magyarországi Média a Családért-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Kácsor Zsolt Irigység című írása nyerte el, amely a Népszavában jelent meg. Az 1 millió forinttal járó díjat a Magyar Telekom támogatta. A szerző ebben az írásában egy balatoni élményét örökítette meg, amikor a balatonföldvári strand büféje előtt egy ötgyerekes család állt előtte a sorban. 

A közönségdíjat állandó szerzőnk, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató vehette át Beteljesedés vagy leépülés? A második félidő dönt! című írásáért, mely felületeinken jelent meg. A szerző Ferenc pápa azon döntésére reflektál, mellyel életre hívta az idősek világnapját, illetve az időskor esélyeire.

2021. év hazai és külhoni díjazottjai

A Külhoni Média a Családért-díjat Péter Beátának, a Liget.ro újságírójának És a gyerekkel mi lesz? című írásáért ítélte oda a szakmai zsűri, melyet a szerző Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárától vett át. Az 1 millió forinttal járó díj átadása a Nemzetpolitikai Államtitkárság Bethlen Gábor Alapjának köszönhetően valósulhatott meg.

A 2021. évi külhoni közönségdíjat a Magyar Szóban megjelent Folyamatosan frissíteni kell az „adatbázist"! című írásával érdemelte ki Kállai G. Nikoletta.

A közönségszavazás győzteseinek díját a Kolping Hotel és a Zax Kézműves Csokoládé biztosította.

A 300 ezer forinttal járó Családbarát Média – Miniszteri Különdíjat pedig Farkas Adrienne, a Kossuth rádió munkatársa vehette át Zsigó Róbert családokért felelős államtitkártól, a Kháron ladikján – a gyászkísérés a gyakorlatban című riportjáért.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria