Szilárdabb alapokra helyezik a Szent Sír-bazilikát

Kitekintő – 2019. október 11., péntek | 16:52

Megkezdődik a világ keresztényei számára központi jelentőségű istentiszteleti hely, a Szent Sír-bazilika helyreállítását és megőrzését célzó munkálatok második fázisának előkészítő szakasza.

A Fides katolikus missziós hírügynökség tájékoztatása szerint október 8-án megállapodást írt alá Jeruzsálemben, a Szentföldi Kusztódia székhelyén a Szentföldi Ferences Kusztódia és az észak-olaszországi Fondazione Centro Conservazione e Restauro dei Beni Culturali La Venaria Reale (La Venaria Reale-i Központ a Kulturális Javak Megőrzéséért és Helyreállításáért Alapítvány).

Ezzel elkezdődik az a folyamat, amelynek során az elkövetkező években megszilárdítják a szentély és az Edicula alapjait és a bazilika padlózatát. A projekt során az Alapítvány együttműködik a római La Sapienza egyetem ókortudományi tanszékével. A két tudományos intézet feladata lesz, hogy mélyrehatóan tanulmányozza a jelenlegi állapotot történelmi-archeológiai szempontból, és kidolgozza a végső restaurálási tervet.

A megállapodást a Szent Sír őrzésével és a szent helyen belüli status quo fenntartásával megbízott három keresztény közösség írta alá: a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus, a jeruzsálemi örmény apostoli patriarkátus és a Szentföldi Ferences Kusztódia. Ez a három egyházi közösség gondoskodik a helyreállítási munkák finanszírozásához szükséges pénz gyűjtéséről is.

*

2017 márciusában régészek és szakértők csoportja, miután sikeresen befejezte az Edicula restaurálását, már megkongatta a vészharangot a Szent Sír-bazilika lehetséges összeomlását jelezve.

Az Edicula az a szentély belsejében lévő építmény, amely magába zárja a Jézus sírhelyeként tisztelt sziklaüreg maradványait.

Antonia Moropoulou professzor asszony, az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem docense már két évvel ezelőtt jelezte a restaurálási projektben tudományos partnerként részt vevő National Geographic Societynek adott nyilatkozatában, hogy a Szent Sír egész épületegyüttese súlyos veszélyben van, szerkezetét összeomlás fenyegeti. A görög régészprofesszor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem egy lassú folyamatról van szó, hanem az összeomlás bármelyik pillanatban bekövetkezhet.

A riasztó feltételezések éppen az Edicula restaurálásával megbízott szakértői csoport által végzett kutatások és felmérések során merültek fel. A kutatások kimutatták, hogy az épületegyüttes, amelynek utolsó felújítása a 19. században történt, túlnyomó többségében az előző, instabil alapokra épült szerkezetek maradványain nyugszik, az altalajt galériák és csatornák szelik át.

A szentélyt Nagy Konstantin császár uralkodása idején egy római templom maradványaira építették a Jézus sírjaként tisztelt temetkezési hely köré. Az eredeti épületet a 7. században perzsa hódítók, majd 1009-ben a síita fátimidák részben lerombolták. A templomot a 11. század közepén építették újjá. Az utóbbi években földradar és robotizált kamerák segítségével összegyűjtött műszaki adatok kimutatták az évente zarándokok és turisták milliói által felkeresett szent hely stabilitásának riasztó helyzetét: a kupolát tartó 22 tonnás oszlopok közül sok 1 méter 20 centiméteres, nem szilárd alapot jelentő törmeléken áll.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria