Szobrot állítottak Eszterházy Károly püspöknek Egerben

Hazai – 2019. szeptember 30., hétfő | 12:07

Szeptember 29-én felavatták Eszterházy Károly püspök egész alakos szobrát az egri bazilika és az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) főépülete közötti megújult téren.

Eszterházy Károly püspök szobra, mely Kovács Jenő alkotása, Ternyák Csaba egri érsek kezdeményezésére, az EKE és Eger város anyagi támogatásával, az Egri Főegyházmegye koordinálásával valósult meg.

A szoboravatás kezdetén Habis László polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte: Eger különleges időszakát éli, hiszen az intézmények megújulnak, fejlődnek, emellett szépülnek a közterek is. Habis László megjegyezte: ha a nemrég megújult Dobó teret a város szívének tekintjük, akkor az Eszterházy tér a város lelke.

Liptai Kálmán, az EKE rektora az intézmény alapítójáról, Eszterházy Károlyról beszélt, aki 1762-ben érkezett Egerbe. A püspök elsődleges célja az egyetem létrehozása volt. Az itt töltött 37 év alatt sok mindennel megajándékozta az egyházmegyét, templomok épültek, nyilvános könyvtár is létrejött. A rektor méltatta, hogy az Egri Főegyházmegye, az egyetem és a város vezetése közösen döntött arról, hogy a felújított térre Eszterházy szobrát állítják, és az ehhez szükséges forrásokat együtt teremtik elő. Ennek az együttműködésnek az eredményét láthatjuk most a megújult téren. „Ezzel a szoborral méltóan hajtunk fejet egy olyan fantasztikus ember előtt, aki már 250 évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy Eger városába egyetem való” – hangsúlyozta Liptai Kálmán.

Ternyák Csaba egri érsek beszédét egy Albert Einsteinnek tulajdonított mondással kezdte, miszerint „A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak.” A hit és a tudomány együttes jelenlétét szimbolizálja a bazilika és a líceum közötti tér. Eszterházy püspök mindkettőben jeleskedett, szobra pedig felhívja a figyelmünket arra, hogy a tudásért érdemes tenni, tanulni és művelni magunkat, mert a jövő azoké, akik előre tekintenek és mernek nagyokat álmodni – fogalmazott a főpásztor, majd beszédét követően megáldotta a megújult teret és Eszterházy Károly szobrát.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Balogh Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria