Szobrot állítottak Szent II. János Pál pápának Szombathelyen

Hazai – 2016. december 21., szerda | 15:06

Felavatták II. János Pál pápa egész alakos, bronzból készített köztéri szobrát december 21-én, szerdán Szombathelyen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idős, bal kezével pásztorbotjára támaszkodó, jobbját áldásra emelő pápát ábrázoló szobrot, Veres Gábor helyi szobrászművész alkotását a szalézi templom előtti téren állították fel.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere avatóbeszédében azt mondta: Szent II. János Pál pápa korának meghatározó személyisége volt, aki a politikában és az egyháztörténelemben is jelentőset alkotott.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: „szobrot avatni üzenetet jelent a jövőbe és a jelenbe, […] a szoborral azt üzenjük, hogy felnézünk Szent II. János Pál pápára, hogy mindaz, amit ő képviselt, a mi gondolkodásunkkal és eszmerendszerünkkel egyezik.”

A polgármester kitért arra is: a szoborállítás ötlete Lendvai Ferenc városi képviselőtől, tanácsnoktól származik, aki 2015-ben saját képviselői keretéből ajánlott fel 500 ezer forintot, a képviselő-testület támogatta a kezdeményezést, az önkormányzat pedig országos pályázatot írt ki az új köztéri szobor elkészítésére.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a katolikus egyházfő 1991. augusztus 19-én Szombathelyre is ellátogatott, a helyi füves repülőtéren több tízezer ember előtt mutatott be szentmisét, majd 1996-ban a Pannonhalmi Főapátság alapításának ezredik évfordulója alkalmából ismét járt Magyarországon.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője személyes hangvételű köszöntőjében arról szólt, kezdettől fogva nagy hatással volt rá II. János Pál pápa, éppen ezért vásárolta meg halála után egy portréját. A festményt a szoboravatás alkalmából a szalézi rendnek adományozza, hogy az a rendházat vagy a templomot ékesítse – tette hozzá.


Veres Gábor szobrászművész

Az ünnepség végén Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a szobrot, a jelenlévők pedig koszorút és virágokat helyeztek a műalkotás talapzatánál.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György/MTI; Vágvölgyi Bálint/Nyugat.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria