Szociális intézmények főzőversenyét rendeztek Szakolyban

Kishírek – 2024. június 11., kedd | 13:28

Főzőversenyt szerveztek a régió szociális intézményei számára Szakolyban, a Szent Heléna Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ területén június 5-én.

A megnyitó után megtelik a sátrakkal körülvett, központi, füves tér az „örök fiatalokkal”, akik egy hónapja tanulják egyszerű táncukat. A nézők közül néhánynak könny csillan a szemében. A meghatottságot nem a hangos, ritmikus zenére elvégzett koreográfia váltotta ki, nem a kosztüm, hanem az öröm, amit átadtak a produkcióval, s hogy egyáltalán kiálltak és megmutatták magukat. A munkatársak közül meg is jegyzik: ezért érdemes csinálni…

A Szent Heléna Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ 18 éven felüli enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személyek ellátásáról gondoskodik, akik támogatott lakhatási formában élnek az intézmény területén, valamint Szakoly és Balkány jó néhány családi házában.

Értük rendezik meg a Fakanálforgató Főzőversenyt is minden évben, melynek bemutatótáncát az ellátottak adták elő. És természetesen azért a több száz vendégért, akik évről évre ellátogatnak erre a rendezvényre: mindannyian szociális és támogató-ellátó szolgálatot végeznek – fogyatékkal élő személyek, idősek, gyermekvédelmi rendszerbe került gyermekek számára, hogy életük élhetőbb legyen, mindennapjaik értelmet nyerjenek nehéz körülmények között is. A főzőverseny egy új és erős impulzus azoknak az ellátottaknak, akik ide érkeznek látogatóba, vagy itt élnek – a következő időszak beszéd- és élménytémáját biztosítja nekik.

A XI. Fakanálforgató Főzőversenyen Nagyné Kirimi Annamária intézményvezető köszöntötte a megjelent tíz intézményt és az általuk alkotott tizennégy csapatot, valamint a meghívott vendégeket, köztük a püspöki hivatal szociális irodájának munkatársait. Majd Szabó Tamás pasztorális helynök tartott köszöntőt Szocska Ábel püspök nevében.

„Csodálatos az a világ, ahol az Isten ennyi ízt, formát kínál, és ennyi lehetőséget ad a különféle ételek elkészítéséhez – mondta Tamás atya. – A finom és mindenkinek ízlése szerinti ételekben is láthatjuk Isten végtelen szeretetét: minden fűszerben, növényben, húsban ott van.”

Az ember az étkezésben megtapasztalhatja a közösséget, a találkozást is: a Szentháromságos egy Isten közösségének mintájára tudunk együtt lenni, egymásra tekinteni. Így ez az esemény nemcsak egy főzőverseny, hanem hálaadás mindezért – zárta beszédét.

Az ellátottak tánca után a munkatársak is bemutattak egy táncos produkciót. Ráadásként bárki beállhatott közéjük, örömtáncuk végén kéz a kézben, kígyózó láncban járták be a tánctérré vált füves területet.

A felpezsdítő kezdet után a sátrakban az ételek elkészítése zajlott. A főzőverseny nyertes csapata a vándor fakanalat vihette el egy évre. Idén a háromtagú zsűri a hodászi Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon főztjét ítélte a legfinomabbnak. A menü elemei voltak: borzas csirkemell, tzatzikival és görög salátával, amerikai palacsinta csokiöntettel, tejszínhabbal és friss gyümölcssalátával, jeges limonádéval.

Forrás és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria