Találkozót tartott Nagyváradon a magyar és a romániai püspöki konferencia állandó tanácsa

Külhoni – 2022. szeptember 27., kedd | 13:11

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) állandó tanácsainak tagjai Nagyváradon találkoztak szeptember 26–27-én. A két püspöki konferencia képviselői rendszeresen találkoznak, ebben a formában évente egyszer tartanak ülést, de a járvány kitörése óta ez az első ilyen alkalom. A házigazda ezúttal Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai szeptember 26-án meglátogatták az 1903 és 1905 között épült nagyváradi görögkatolikus püspöki palotát, amely 2018. augusztus 25-én tűzvész következtében teljesen kiégett.

A püspökség épületét időközben kívül restaurálták, azonban a belső felújítás különböző okokból máig várat magára. A magyar püspökök újfent szolidaritásukról biztosították Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspököt és a híveket.

A nagyváradi görögkatolikus egyházmegyét még 1777-ben Mária Terézia királynő kezdeményezésére VI. Piusz pápa alapította.

Az MKPK és a CER állandó tanácsainak tagjai közös magyar nyelvű szentmisét tartottak szeptember 26-én este a nagyváradi Szent László-templomban. A 18. századi épület a majd ezeréves nagyváradi püspökség harmadik székesegyháza volt egészen a mai főtemplom elkészültéig.

A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt, aki köszöntőjében hangsúlyozta:

Jézus Krisztus a közös és egyetlen vonatkoztatási pontunk; ő az, aki egyesít minket, románokat és magyarokat, keleti és nyugati keresztényeket.

Nem a korszellem hitünk mércéje és tartalma, hanem Jézus Krisztus tanítása, amely az Egyház közvetítésével jut el hozzánk, és ezt kell átadni a mai kor emberének.

A találkozón az MKPK részéről Erdő Péter mellett Veres András győri megyéspüspök, a testület elnöke, Udvardy György veszprémi érsek, Székely János szombathelyi megyéspüspök, valamint Tóth Tamás, az MKPK titkára vett részt. A CER-t Aurel Percă bukaresti érsek, a testület alelnöke, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök, Claudiu-Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári és Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspökök, valamint Francisc Ungureanu, a konferencia főtitkára képviselték.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) Állandó Tanácsa közös közleményét ITT olvashatják.

Forrás: MKPK Titkársága

Fotó: MKPK Titkársága; Eugen Ivut/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria