Tanévzáró ünnepséget rendeztek a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2017. június 28., szerda | 10:00

Június 24-én tartották a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a 67. tanév záróünnepségét. Az eseménynek a Szent Atanáz terem és a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház adott otthont.

KÉPGALÉRIA ― klikk a képre!

Az ünnepségen részt vett Kocsis Fülöp metropolita, a főiskola nagykancellárja, valamint Manuel Nin püspök, a görögországi bizánci szertartású katolikusok püspök-exarchája is. Jelen volt Vassné Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektorjelöltje és Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Véghseő Tamás rektor ünnepi beszédében Dudás Miklós püspökre, a főiskola alapítójára emlékezett. A főpásztor célja az volt, hogy „tökéletes népet készítsen” az Úrnak, oktatással, neveléssel és tettekkel, Keresztelő Szent János példáját követve. A rektor ünnepi beszédében kiemelte, hogy az intézmény valamennyi oktatója és munkatársa azon munkálkodik a tanévek folyamán, hogy a végzett hallgatók szép emlékekkel búcsúzzanak a főiskolától. A tanév eseményeire való visszatekintésben a jelenlévők képet kaphattak az oktatás, a kutatás, a tudományos ismeretterjesztés területén elért eredményekről.

A tanévzáró beszédet a diplomák átadása követte. A végzett növendékek Kocsis Fülöp érsek-metropolitától és Manuel Nin püspöktől vehették át a teológus BA-diplomákat; a nappali tagozatos alapdiplomákat Véghseő Tamás rektor nyújtotta át a hallgatóknak. A levelező tagozaton katekéta és hittanár–nevelőtanár mester szakot végzett hallgatóknak a diplomákat Seszták István rektorhelyettes adta át.

Az ünnepség az Atanáz-díj átadásával folytatódott, melyet Kocsis Fülöp érsek-metropolita ebben az évben Soltész Jánosnak, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet leköszönő rektorának adott át. Soltész János harminchárom évnyi papi szolgálata alatt szemináriumi prefektusként, teológiai tanárként, szemináriumi és főiskolai rektorként több papi nemzedék felkészülését kísérte és segítette. Azon tanárok közé tartozik, akik nem csak szavaikkal, hanem életükkel és példájukkal tanítanak és nevelnek. Derűs nyugalma, mellyel Isten akaratát fogadja, mindenki számára követendő példa.

Ezt követően került sor az arany- és a gyémántdiploma átadására. A görögkatolikus főiskolán ötven és hatvan évvel ezelőtt három, illetve öt papnövendék fejezte be tanulmányait. Sajnos már csak ketten élnek közülük. A díszokleveleket Kocsis Fülöp érsek-metropolita adta át Kriskó Miklósnak, illetve Szathmáry Bélának.

Ebben a tanévben a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséhez csatlakozva a főiskola pályázatot hirdetett a Szent Eucharisztia a keleti egyházakban címmel. A pályázatsorozat első évében történeti-liturgiatörténeti írásműveket vártak a címben megadott témakörben. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte. A díjakat Seszták István rektorhelyettestől vehették át a helyezettek.

A tanévzáró ünnepség a könyvjutalmak átadásával ért véget, amivel a főiskola kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatóit jutalmazta. A tanévet a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes vecsernye zárta.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria