Társadalmi kérdések katolikus szemmel – Salkaházi esték indulnak Budapesten

Hazai – 2020. október 12., hétfő | 13:05

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Szociális Testvérek Társasága Salkaházi esték címmel előadás- és párbeszédsorozatot indít. A szervezők a havonként megrendezendő Salkaházi estéken a mai társadalmi és mindennapi élet kérdéseit tekintik át katolikus szemmel.

„Építsük a jövőt szeretettel, igazsággal, munkával...”
(Salkaházi Sára)

A sorozat névadóját, a gyengékért és üldözöttekért életét felajánló, 2006-ban Budapesten boldoggá avatott vértanú Salkaházi Sára szociális testvért Puskely Mária éles ítélőképességű politikusként, tehetséges, a világ folyását kollégáival megtárgyaló újságíróként jellemzi. Fiatalkorától kezdve az igazság érvényesüléséért, a nők, a szegények és elnyomottak jogaiért küzdött, cikkeket írt, előadókörutakat tartott, mozgalmakat szervezett, bekapcsolódott a Slachta Margit által indított világnézeti kurzusokba, közszellemformálásba. Célja volt az egyes emberek, a társadalom és az állam életének különböző aspektusait ütköztetni a krisztusi igazságokkal.

A Salkaházi esték keretében alkalmunk lesz arra, hogy társadalmunk és egyéni életünk nem mindig könnyen értelmezhető helyzeteit, kérdéseit katolikus szemmel vizsgáljuk.

A világegyházzal való egységünk kifejezéseként a sorozatot Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius előadásával kezdjük. Nuncius úr 13 éves afrikai szolgálata során szerzett tapasztalatait megosztva segít saját kérdéseinktől kicsit eltávolodva rátekinteni Afrika problémáira.

Az első évad tervezett témái: az ember megváltoztatására irányuló törekvések, az emberi jogok, a családi élet mai valósága, a nők Egyházban betöltött szerepe, a misszió és a korrupció.

Helyszín: D50 kulturális központ, 1071 Budapest, Damjanich u. 50.

Első alkalom időpontja: 2020. október 28., 18 óra

A pandémia miatt a személyes részvétel korlátozott, ahhoz előzetes regisztráció szükséges a salkahaziestek@esztergomi-ersekseg.hu e-mail-címen.

Az előadások az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Bonum TV Facebook-oldalán követhetők.

Fotó: Salkahazisara.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria