Gitárosok találkozója Szegeden

Kishírek – 2019. március 22., péntek | 15:44

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola a már hagyományossá vált kétnapos tavaszi gitártalálkozót március 9–10-én.

A szegedi gitártalálkozóra az országból huszonegy művészeti iskola gitáros tanszakairól érkeztek Pécsről, Budapestről, Békéscsabáról, Szegedről, Makóról, a vajdasági Zentáról és a térség Tisza-menti településeiről.

A szakmai zsűrit idén Sára Erika, a pécsi SARAbande gitárzenekar vezetője és Bozóki Andrea, az SZTE Vántus István Konzervatórium tanára alkották.

A XI. Tavaszi Gitártalálkozó első napján a gitárosok szabadon választott darabokat mutattak be a díszteremben. Az ezt követő gálakoncerten többek között a Sára Erika vezette pécsi SARAbande gitárzenekar és az SZTE Vántus István Szakközépiskola gitáros előadói szerepeltek. A gálakoncert évről évre a találkozó inspiratív és motivációs jellegű eseménye, jelzésértékű a jelen lévő fiatal zeneiskolás növendékeknek arra vonatkozóan, hogy néhány évnyi kitartó gyakorlást követően milyen mértékben tud fejlődni egy gitáros előadó.

A gálakoncert után a zsűri eredményhirdetése következett, melyen okleveleket és számos ajándékot is kiosztottak. Kiemelt minősítést kapott Láng Emese (Budapest, Hubay Jenő Zeneiskola): különdíja az egyhetes csongrádi gitártáborban való részvétel. Kiemelt helyezést ért el Tóth Kata és Kaszás Réka gitárduója (nívó díj: szegedi Karolina Alapfokú Művészeti Iskola; makói Gera Bazsó Zeneiskola); kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kajic Leon- Pejin Ljubomir gitárduója (törökkanizsai zeneiskola), Berecz Virág (zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola), Both Kata, Szíjártó Máté és Kovács Réka gitártriója (pécsi ANK Művészeti Iskola), Gézci Péter (Dugonics-iskola).

Vasárnap – a találkozó szabadon választott programjaként – zenekar alakult a jelen lévő gitáros csapatokból, akik a késő reneszánsz zenétől a rock and rollig több művet is megszólaltattak.

A találkozóról az M5 rövid összefoglalót készített, amely március 9-én, a 22:30-kor kezdődő adásban volt látható.

Forrás: Dugonics András Piarista Gimnázium, Piarista Tartományfőnökség

Fotó: Facebook/Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Piarista Tartományfőnökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria