Távcső került a győri püspökvár tornyának tetejére

Kultúra – 2016. június 5., vasárnap | 13:06

Távcsővel bővült a győri Szent László Látogatóközpont attrakciója, a Káptalandomb 13. alatti egykori kanonoki ház falán pedig helyére került a felújított Mária-szobor.

A győri püspökvár tornyába látogatók már nemcsak szabad szemmel csodálhatják meg a város panorámáját, hanem egy távcső segítségével is. A közel 360 fokban forgatható látcső bepillantást enged Győr mindennapi életében és Pannonhalma látképét is közelebb hozza.

A püspökvár tornya naponta 10 és 18 óra között, júliusban és augusztusban este 20 óráig látogatható.

* * *

A Szent László Látogatóközpont fogadóépületének falára a napokban került vissza a felújított Mária-szobor. Erős Erika, a Győri Egyházmegye építési irodájának vezetője tájékoztatásul elmondta, hogy a szobor 1695-ben került az épület fülkéjébe. A ház felújításakor azonban csak a szobor kőfelületeinek tisztítását és konzerválását végezte el Szűcs László kőrestaurátor művész és Csanda Jenő festőrestaurátor művész, és idén év elején kerülhetett sor az attribútumok pótlására, valamint a drapériaszélek és a kígyó aranyozására, és egyúttal a fülke kifestése is megtörtént.

„A szobor teljes felületén mészkazeinos festékrétegeket találtunk, mely szerint a szobor eredetileg egyszínű törtfehér kifestésű volt, később sárgára festették. A felület mélyedéseiben a környezet hatásaitól védetten megmaradt az eredeti festékréteg, mely egykor a teljes felületet fedte. A kültéri szobrokat kazeines festéssel védték az időjárás ellen, mert a festékréteggel eltakarták a kő pórusait, így védték meg a nedvesedéstől és a fagy károsodásától. A restaurálás során ezeket a felületeket nem távolítjuk el, csak elfedjük” – olvasható a restaurátori dokumentációban.

Mivel nem állt rendelkezésre hiteles leírás vagy fotó a szobor korábbi állapotáról, ezért az attribútumokat analógiák alapján, szakmai zsűri felügyeletével mintázták meg és alakították ki, majd kézzel készítették el. Ez azt jelenti, hogy sok hasonló korú és formájú, témájú szobrot elemeztek a szakemberek, ez alapján tervezték meg a formákat, melyekre végül az örökségvédelmi hatóság is rábólintott, és engedélyezte a restaurálás befejezését – ismertette Erős Erika.

A Mária-szobor 130 cm magas, finomszemcsés durva mészkő anyagú, 200 kilogramm súlyú; a felülete finoman munkált.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Marcali Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria