Tehetségmentor-programját mutatta be a Veszprémi Érseki Főiskola

Hazai – 2024. június 12., szerda | 18:22

Június 7-én tartották meg a Veszprémi Érseki Főiskola Tehetségpedagógiai Műhelyének évadzáró konferenciáját. Az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára előadást tartott a Nemzeti Tehetség Program átalakításáról és az elérhető támogatásokról.

Az intézmény 2021-ben hozta létre a Tehetségpedagógiai Műhelyt, amely a fiatalok segítésével foglalkozó szervezetek gyűjtőhelye. Sikerességét mutatja, hogy a műhelyből mentorprogram is kinőtt, amely évente átlagosan tíz-tíz tanulónak nyújt személyre szabott támogatást képességei kibontakoztatásához.

Az évadzáró konferencián Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket, köztük a mentorokat, fiatalokat és a szülőket. A rektor beszédében hangsúlyozta, hogy a „tehetség” kifejezés alatt nem csak a zsenikre gondolnak, hanem minden kreatív fiatalra, aki fejlődni szeretne. Kiemelte: fontos, hogy ezek a fiatalok lehetőséget kapjanak céljaik eléréséhez és megtalálják a saját útjukat.

Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár hozzátette, hogy sok rejtett tehetség van, amely csak egy ilyen program által kerülhet felszínre. Előadásában kifejtette, hogy a kormányzat három fontos célkitűzést határozott meg: a tehetséges magyar fiatalok megtalálása, új mérési rendszer bevezetése 85 iskolában, valamint új internetes oldal és tehetségtérkép létrehozása. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a fiatalok lakóhelyükhöz közeli tehetséggondozó központokat találjanak.

Sebestyén József megköszönte Nagy-Vargha Zsófiának a Nemzeti Tehetség Program népszerűsítését és a részletek bemutatását. A program célja, hogy összekösse a tehetséggondozás különböző szereplőit és végigkísérje a támogatott fiatalokat. A Nemzeti Tehetség Program számos pályázatot kínál, amelyek évente háromszázezer fiatalt érhetnek el. Szervezetek, köznevelési intézmények és felsőfokú tanulmányi intézmények pályázhatnak a forrásokra, valamint tanároknak szóló pályázatok is elérhetők, például díjak formájában.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy idén sokkal több tanár tud pályázni egyszerűbb módon, mint korábban. A program legnagyobb erőssége, hogy minden tehetségterületet lefed, bár a sport kevésbé van jelen, mivel a sportolókat külön sportállamtitkárság támogatja. Így a program főként a művészetek és természettudományok területén segíti a fiatalokat.

Ezt követően a rektor bemutatta a Veszprémi Érseki Főiskola (VÉF) Tehetséggondozó Központjának Tehetségpedagógiai Műhelyét és tehetségmentor-programját, valamint pódiumbeszélgetésre is sor került, ahol a programban részt vevő fiatalok bemutathatták eddigi tapasztalataikat.

Az évadzáró eseményen a támogatott fiatalok is bemutatkoztak a közönség előtt, képet adva tehetségükről és a program által elért eredményeikről.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria