Tizenhat ország Kolping Szövetségének képviselői találkoztak Temesváron

Külhoni – 2024. április 22., hétfő | 13:21

Pál József Csaba megyéspüspök április 20-án, szombaton este a temesvári Szent György-székesegyházban német, magyar, román és angol nyelvű szentmisét mutatott be, amelyen jelen voltak a Kolping Szövetség egybegyűlt tagjai is, akik Temesváron részt vettek az Európai Kolping kontinentális konferenciáján és a 72 óra kampányon. A rendezvények házigazdája a Romániai Kolping Szövetség volt.

Bevezetőjében a főpásztor nagy szeretettel üdvözölte a tizenhat országból érkezett jelenlévőket és a szentmisén koncelebráló oltártestvéreket: Christoph Hubert, a Kolping International általános prézesét; Gödri István lelkipásztort, a Romániai Kolping Szövetség és az Európai Kolping Szövetség prézesét; Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperest; Pavol Zaťkot, a Szlovákiai Kolping Szövetség prézesét; Kapor János kisjenői és simonyifalvi plébánost, a Bánsági Kolping Szövetség római katolikus prézesét és George Rădulescu szentandrási görögkatolikus plébánost, a Bánsági Kolping Szövetség görögkatolikus prézesét.

Pál József Csaba püspök német nyelvű homíliájában hangsúlyozta: „Holnap a Jó Pásztor vasárnapját ünnepeljük.

Jézus a Jó Pásztor, de a keresztség szentsége által mindannyian osztozunk az ő küldetésében.

Jézus tanításával és életével megmutatta nekünk, hogyan kell felelősséget vállalnunk egymásért. Olyan személyekké kell válnunk, akik gondoskodnak embertársainkról. Jézus azt mondja: a jó pásztor életét adja juhaiért. És Jézus az életét adta értünk. Példát mutatott nekünk, amit követnünk kell.”

*

A Romániai Kolping Szövetség pprilis 18–21-én két nagyszabású programot rendezett meg Temesváron: az Európai Kolping kontinentális konferenciáját és a 72 óra elnevezésű kampányt, amelyek a keresztény társadalmi értékek és a befogadás előmozdításának alapvető pillérei. A programokat a temesvári Kolping Házban tartották. Tizenöt európai ország Kolping-szövetségeinek képviselői találkoztak, keretet biztosítva a tapasztalatok és a jó gyakorlatok egymással való megosztásának.

Az Európai Kolping kontinentális konferenciáját évente rendezik meg, amely fontos fórumot biztosít az eszmecseréhez és az innovatív megoldások meghatározásához a szociális projektek, a demokratikus értékek és a társadalmi befogadás előmozdítása érdekében.

A temesvári konferencián megvitatták az Európa Tanács előmozdításáról és jövőbeli fejlődéséről szóló Európai Kolping-nyilatkozatot is, amelyet az Európa Tanács megalapításának 75. évfordulója alkalmából, illetve a Kolping Szövetség tanácson belüli megfigyelői státusza kezedtének 50. évfordulója alkalmából adtak ki.

A Kolping Youth Europe által – a társadalmi befogadás mottójával – szervezett 72 órás elnevezésű kampány számos olyan tevékenységet foglal magában, amelyek célja a közösségek összefogása és az akadálymentesítés előmozdítása minden polgár számára. Fiatal önkéntesek kreatív műhelyeket szerveztek a mercyfalvi Szűz Mária Napközi Otthon fogyatékkal élő gyermekei számára, kiemelve az integráció és az újrahasznosítható erőforrások fontosságát az „Art of Recycling” projekt keretében.

Április 20-án, ugyanezen kampány részeként a Kolping Youth Europe workshopokat szervezett és tapasztalatcserét tartott a szociális kampányokról, kiemelve a 72 órás kampányt mint megfelelő példát. Volt olyan műhely is, amelynek középpontjában a társadalmi befogadás előmozdítása, a fogyatékkal élők által a mindennapi életben tapasztalt akadályok feltérképezése, illetve azok mértékének enyhítése állt.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria