Tizenöt éves az ecsédi Boldogasszony-kápolna

Hazai – 2019. augusztus 22., csütörtök | 15:51

Augusztus 17-én ünnepelték a Boldogasszony-kápolna felszentelésének 15. évfordulóját a Heves megyei Ecséden. A búcsúi szentmisét Juhász Ferenc kanonok, miskolci plébános mutatta be.

A kápolnát a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány kezdeményezésére kezdték építeni 2003-ban. A sok munkának és a támogatóknak köszönhetően a kápolna egy év alatt elkészült – 2004-ben, Nagyboldogasszony ünnepén szentelte fel Veres András püspök, több ezer zarándok jelenlétében.

Az augusztus 17-én tartott búcsúi szentmise a zarándokok köszöntésével és a Szent Korona hivatalos másolatának fogadásával kezdődött. Ezt követően a jelenlévők litániát mondtak a Szent Korona tiszteletére.

Szabadtéri ünnepi szentmisét mutatott be Juhász Ferenc miskolci plébános; koncelebrált Varga József helyi plébános, Utassy Vilmos esperes, valamint Novák József, a felvidéki Csáb plébánosa.

Homíliájában Juhász Ferenc elmondta, hogy a szomszédos Hort településről származik, a zarándokhelyet azonban eddig még nem tudta felkeresni. Ezért nagy öröm számára, hogy Ternyák Csaba egri érsek megbízásából itt ünnepelheti a Szűzanya mennybevételét. A szónok kifejtette: amikor 1950-ben XII. Piusz pápa kihirdette a Szűz Mária testestül és lelkestül való mennybevételének dogmáját, az a remény töltötte el az embert, hogy minden testrészünk fontos Istennek. Mária mennybevételének ünnepén Jézus Krisztus így válaszolt az emberiség azon kétségére, kételyére, hogy mennyit érünk.

A szentmise után körmenet tartottak, majd a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány kuratóriumának képviseletében Csontos István az elmúlt 15 évről és az elért eredményekről beszélt. Az eseményen bejelentették, hogy az alapítvány országos aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy Nagyboldogasszony napját munkaszüneti nappá nyilvánítsák. Köszönetnyilvánítások következtek, majd elismerő okleveleket adtak át mindazon magánszemélyeknek, szervezeteknek és közösségeknek, akik segítették a szervezet munkáját és közreműködtek az események megvalósításában.

Forrás és fotó: Szentkútvölgye.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria