Több mint száz napja van börtönben Stan Swamy, az őslakosok jogait védő idős indiai jezsuita

Megszentelt élet – 2021. január 19., kedd | 15:04

Január 17-én, vasárnap múlt száz napja, hogy „terrorizmus és lázadás keltése” vádjával, eljárás nélkül börtönben tartják a 83 éves, beteg Stan Swamy jezsuita szerzetest, aki a kelet-indiai Dzsarkhand szövetségi állam őslakosainak emberi jogaiért küzdött évek óta.

Tavaly október 8-án tartóztatta le Swamyt az indiai Nemzeti Nyomozó Hatóság, mely a terrorelhárítással foglalkozik. Az eltelt száz nap azonban nem volt elegendő arra, hogy elkezdjék az ellene indított eljárást, noha immár világszerte egyre többen szólalnak fel a kiszabadításáért. Swamy súlyos Parkinson-kórban szenved, és félő, hogy Mumbai túlzsúfolt Taloja börtönében ő is elkaphatja a Covid-fertőzést.

Január 15-én, pénteken Dzsarkhand szövetségi állam Dumka városában keresztény felekezetek hívei és polgárjogi aktivisták békés tüntetést tartottak Stan Swamy kiszabadításáért. Kezükben égő gyertyával és transzparensekkel vonultak, melyek egyike ezt hirdette: „Swamy atya mindig a szegény törzsi kisebbség ügyét képviselte, minden katolikus számára példás módon.”

A Jézus Társasága társadalmi igazságosságért felelős titkársága már október 9-én, Swamy letartóztatásának hírére nyilatkozatban adott hangot mélységes aggodalmának. Most a jezsuiták dél-ázsiai konferenciája emelte fel szavát az indiai papért. Köztük az ugyancsak az emberi jogokért küzdő Cedrik Prakash rövid Twitter-felhívása így hangzik: „Álljunk Stan Swamy mellé, kérjük szabadon bocsátását!”

Swamy esete felkeltette az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának figyelmét is, Mary Lawlor tisztviselő felvette a kapcsolatot az indiai szakértőkkel, hogy tisztázzák a törvénytelen letartóztatás körülményeit.

Az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata „érthetetlennek” minősítette a letartóztatást, miközben leszögezte, hogy Swamy atya évek óta „az adivasi őslakosok jogait védelmezte a kormány jogtalan lépéseivel szemben”. A püspökök emlékeztetnek arra, hogy Indiában a katolikus hívek életét és elkötelezettségét „mindig tisztelet övezte, és olyan közösségnek tekintik (őket), melynek tagjai tiszteletben tartják a törvényeket”, és az „anyaország szolgálatában állnak”. „Tevékenyen hozzájárultak a nemzet építéséhez, az ország előrehaladásához, és együttműködtek a kormánnyal a közjó érdekében minden indiai állampolgár felé.”

Az indiai katolikus szerzetesrendek konferenciája is kiállt a bebörtönzött szerzetes szabadon bocsátásáért, míg az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége (FABC) így nyilatkozott: „Stamy atya letartóztatása és kegyetlen bebörtönzése arra az eljárásra emlékeztet bennünket, melyet Mahatma Gandhi szenvedett el, amikor népe jogaiért küzdött.” A különféle egyházi megnyilatkozásokhoz sok vezető indiai politikus is csatlakozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria