Tomori Pál érsekre, a mohácsi csata hadvezérére emlékeztek Kalocsán

Hazai – 2017. augusztus 30., szerda | 19:58

A mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Bábel Balázs érsek vezetésével emlékezett meg a nemzeti hősökről, valamint Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, aki a mohácsi csata egyik hadvezére volt.


KÉPGALÉRIA — klikk a képre!

Az ünnepség a főszékesegyház mellett álló Tomori-szobornál kezdődött, ahol a főpásztor köszöntötte a jelenlevőket, és méltatta a mohácsi csatában elesett hősöket, valamint az utódok küldetéséről szólt. Az érsek beszédét a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium diákjainak rövid műsora követte, majd koszorúkat és virágokat helyeztek el a szobor tövében. A koszorúzási ünnepség után ünnepi szentmise következett, melyen a főpásztor mellett közel ötven pap koncelebrált. A szertartáson jelen volt többek között Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, illetve Bálint József, Kalocsa város polgármestere.

Szentbeszédében Bábel Balázs érsek kifejtette, hogy akkor érthetjük meg Tomori Pálnak és a mohácsi csata hőseinek gondolkodását, ha lélekben visszatérünk a csata előtti napokba, amikor az érsek és a sereg tagjai Bátán, a Szent Vér-kegyhelyen mutattak be szentmisét. Tudták, hogy a rendkívüli túlerővel szemben nem tudnak győzelmet aratni, sőt odavesznek, de a keresztény értékrend és a haza védelme erőt adott a félelmek legyőzéséhez. A főpásztor kiemelte, hogy Tomori még a csata előtt a pápai követen keresztül Rómától teljes búcsút kért a csatában elesettek számára.

A szentmisén közreműködött a főszékesegyházi kórus Zsebics Ilona karnagy vezetésével, orgonán Leányfalusi Vilmos kanonok, orgonaművész kísért. A szentmise után a jelenlévőket szeretetvendégség várta a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria